an online Instagram web viewer

#buasirotakthekomik medias

Photos

Beza group geng orang lelaki dan perempuan... Kalau post gambar kat group geng lelaki, mesti ada je benda yang nak dibahan.

Kalau post gambar kat group geng perempuan, masing-masing nak klaim dah gemuk.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Teringat lagi dulu-dulu kalau nak minum air panas atuk ajar hirup dalam piring. Siapa yang masih buat macam ni?

Komik oleh @thedayunk.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Ada orang cakap kat pokok ketapang banyak hantu bertenggek, lepas tu tiba-tiba bau busuk. Betul ke?

Selamat malam semua.

Komik oleh @silverluffy84.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Tak semua orang perempuan faham lawak orang lelaki walaupun lawak pickup line. Silap haribulan boleh merajuk sampai berhari-hari.

Komik oleh PakTeh.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Korang ada tak kawan macam ni, cepat sangat lupanya.

Komik oleh Zik4u.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Anak-anak perlu dididik dari kecil untuk mencari duit sendiri, barulah mereka boleh berdikari bila dah besar dan lebih menghargai duit yang diperolehi dari hasil titik peluh sendiri.

Komik oleh Zik4u.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Berniaga salah satu pekerjaan yang mulia apabila dilakukan dengan jujur dan ikhlas kerana ALLAH. Namun ada juga peniaga yang suka 'sembang lebat' akan produk yang dijualnya hingga akhirnya menjadi suatu penipuan dan membawa kemudaratan kepada pelanggan.
.
Rasulullah ﷺ bersabda:
“Sesungguhnya (sesetengah) peniaga-peniaga adalah mereka yang jahat-jahat.”
.
Sahabat bertanya:
“Wahai Rasulullah, bukankah ALLAH telah menghalalkan jual beli?” .
Nabi Muhammad ﷺ menjawab:
“Bahkan, tetapi peniaga (yang fujjar atau jahat) ini mereka kerap bersumpah (tentang kehebatan barangan yang dijual) dan mereka berdosa kerananya, mereka juga bila bercakap (ketika promosi) mereka akan sentiasa berbohong.”
(Riwayat Al-Hakim, sahih isnadnya menurut syarat Al-Bukhari & Muslim; Al-Baihaqi)
.
Ingatlah, tak berkat hasil yang diterima jika berniaga dengan hasil penipuan. Tak ke mana pun pernigaan tu. Akhirnya ALLAH akan balas sama ada cepat atau lambat. Dan ingatlah wang tersebut juga akan diberi makan pada diri dan keluarga dan akan menghasilkan umat yang rosak dari sumber makan yang haram.
.
Karya/Kredit art : Prince of Noob
@buasirotak #BuasirOtakTheKomik
-
╔════ೋღღღೋ═══╗
ღ @Lukisan_Dakwah.my  ღ
╚════ೋღღღೋ═══╝
👉DIPERSILAKAN 👈
❣ Lɪᴋᴇ | Cᴏᴍᴍᴇɴᴛ | Sʜᴀʀᴇ | Tᴀɢ ❣
#LukisanDakwah #LukisanDakwahMy #لوكيسن_دعوه_اسلام #LukisanDakwahIslam #JanganPernahBerhentiMemberiNasihat
Berniaga salah satu pekerjaan yang mulia apabila dilakukan dengan jujur dan ikhlas kerana ALLAH. Namun ada juga peniaga yang suka 'sembang lebat' akan produk yang dijualnya hingga akhirnya menjadi suatu penipuan dan membawa kemudaratan kepada pelanggan. . Rasulullah ﷺ bersabda: “Sesungguhnya (sesetengah) peniaga-peniaga adalah mereka yang jahat-jahat.” . Sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah, bukankah ALLAH telah menghalalkan jual beli?” . Nabi Muhammad ﷺ menjawab: “Bahkan, tetapi peniaga (yang fujjar atau jahat) ini mereka kerap bersumpah (tentang kehebatan barangan yang dijual) dan mereka berdosa kerananya, mereka juga bila bercakap (ketika promosi) mereka akan sentiasa berbohong.” (Riwayat Al-Hakim, sahih isnadnya menurut syarat Al-Bukhari & Muslim; Al-Baihaqi) . Ingatlah, tak berkat hasil yang diterima jika berniaga dengan hasil penipuan. Tak ke mana pun pernigaan tu. Akhirnya ALLAH akan balas sama ada cepat atau lambat. Dan ingatlah wang tersebut juga akan diberi makan pada diri dan keluarga dan akan menghasilkan umat yang rosak dari sumber makan yang haram. . Karya/Kredit art : Prince of Noob @buasirotak #BuasirOtakTheKomik  - ╔════ೋღღღೋ═══╗ ღ @Lukisan_Dakwah.my ღ ╚════ೋღღღೋ═══╝ 👉DIPERSILAKAN 👈 ❣ Lɪᴋᴇ | Cᴏᴍᴍᴇɴᴛ | Sʜᴀʀᴇ | Tᴀɢ ❣ #LukisanDakwah  #LukisanDakwahMy  #لوكيسن_دعوه_اسلام  #LukisanDakwahIslam  #JanganPernahBerhentiMemberiNasihat 
Masyarakat itu sakit apabila orang dewasa tidak lagi mampu mendidik orang muda.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Depresi atau kemurungan boleh berlaku pada semua orang termasuk orang yang sering memberi inspirasi pada orang lain. Kadang-kadang luaran nampak ceria dan gembira tetapi di dalamnya sedang bertarung dan bergelut dengan raksasa yang ada dalam diri. 
Jika anda mengalami kemurungan, tak kira siapa pun anda, dapatkan bantuan.

Karya/Kredit - 
Komik oleh @irfan_toons.
From @buasirotak

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
-
╔══ೋღღღೋ═╗
ღ @Lukisan_Dakwah ღ
╚══ೋღღღೋ═╝
👉DIPERSILAKAN 👈
❣ Lɪᴋᴇ | Cᴏᴍᴍᴇɴᴛ | Sʜᴀʀᴇ | Tᴀɢ ❣
#Lukisan_Dakwah #LukisanDakwah #لوكيسن_دعوه #LukisanDakwahIslam #JanganPernahBerhentiMemberiNasihat
Depresi atau kemurungan boleh berlaku pada semua orang termasuk orang yang sering memberi inspirasi pada orang lain. Kadang-kadang luaran nampak ceria dan gembira tetapi di dalamnya sedang bertarung dan bergelut dengan raksasa yang ada dalam diri. Jika anda mengalami kemurungan, tak kira siapa pun anda, dapatkan bantuan. Karya/Kredit - Komik oleh @irfan_toons. From @buasirotak #buasirotak  #buasirotakthekomik  #komikmalaysia  #komikdewasa  #gengkomik  #gedungkomik  #krewkomik  #komikuntuksemua  - ╔══ೋღღღೋ═╗ ღ @Lukisan_Dakwah ღ ╚══ೋღღღೋ═╝ 👉DIPERSILAKAN 👈 ❣ Lɪᴋᴇ | Cᴏᴍᴍᴇɴᴛ | Sʜᴀʀᴇ | Tᴀɢ ❣ #Lukisan_Dakwah  #LukisanDakwah  #لوكيسن_دعوه  #LukisanDakwahIslam  #JanganPernahBerhentiMemberiNasihat 
Sekelip mata saja kita boleh kehilangan orang yg rapat dengan kita, orang yg kita sayang.
Samalah dgn kita, kita juga akan mengadap Illahi suatu hari nanti. Itu pasti..
.
.
.
.
#komikkebulan #komikmalaysia #gengkomik #doodlemalaysia #buasirotakthekomik
Kadang-kadang orang dewasa ni ingat kematangan dan umur 18 tahun ke atas adalah lesen untuk melakukan perkara yang tidak baik dan salah di sisi agama, moral dan etika. 
Mungkin mereka ingat hanya remaja dan kanak-kanak sahaja yang perlu patuh pada agama, moral dan etika tetapi orang dewasa tak perlu sebab rasa dah kebal dari dosa dan undang-undang.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Tanya sama pokok
Apa sebab goyang
Haa sebab apa pokok goyang?

Komik oleh @komik2d.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Buah durian nama je buah-buahan tempatan tapi dah jadi makanan untuk orang ada-ada je.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Burung kakak tua ni memang nak kena dengan nenek.

Komik oleh 2D.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Buasir Otak: The Komik (AWAKENING) -  Impian Yang Gagal

Tajuk: Impian Yang Gagal
Idea Asal: Prince of Noob
Penulis/Pelukis: @nikeyze

Semua orang ada impian.
Semua orang memiliki cita-cita.
Setiap orang mahu mencapai impian mereka dan mengharapkan ia menjadi realiti.

Akan tetapi hakikatnya tidak semua mampu memperoleh apa yang mereka impikan.
Tidak semua orang akhirnya berjaya menemukan cita-citanya akibat gagal di tengah jalan.

Namun andai anda gagal menggapai impian anda, usahlah kuburkan impian tersebut bersama anda, sebaliknya wariskanlah impian tersebut kepada generasi baru. 
Curahkan ilmu dan bakat yang anda ada kepada mereka. Berikan bimbingan, tunjuk ajar dan dorongan kepada anak-anak muda agar generasi akan datang akan terus maju dan membina kejayaan. * Boleh baca komik ini di page FB Buasir Otak: The Komik.

Komik ini adalah salah satu daripada 56 komik yang terkandung dalam buku Buasir Otak: The Komik (AWAKENING). Versi cetak sudah habis, namun anda boleh membeli versi digital di Google Play Books dengan harga RM14 sahaja di sini - https://goo.gl/8bZKUo

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Buasir Otak: The Komik (AWAKENING) - Impian Yang Gagal Tajuk: Impian Yang Gagal Idea Asal: Prince of Noob Penulis/Pelukis: @nikeyze Semua orang ada impian. Semua orang memiliki cita-cita. Setiap orang mahu mencapai impian mereka dan mengharapkan ia menjadi realiti. Akan tetapi hakikatnya tidak semua mampu memperoleh apa yang mereka impikan. Tidak semua orang akhirnya berjaya menemukan cita-citanya akibat gagal di tengah jalan. Namun andai anda gagal menggapai impian anda, usahlah kuburkan impian tersebut bersama anda, sebaliknya wariskanlah impian tersebut kepada generasi baru. Curahkan ilmu dan bakat yang anda ada kepada mereka. Berikan bimbingan, tunjuk ajar dan dorongan kepada anak-anak muda agar generasi akan datang akan terus maju dan membina kejayaan. * Boleh baca komik ini di page FB Buasir Otak: The Komik. Komik ini adalah salah satu daripada 56 komik yang terkandung dalam buku Buasir Otak: The Komik (AWAKENING). Versi cetak sudah habis, namun anda boleh membeli versi digital di Google Play Books dengan harga RM14 sahaja di sini - https://goo.gl/8bZKUo #buasirotak  #buasirotakthekomik  #komikmalaysia  #komikdewasa  #gengkomik  #gedungkomik  #krewkomik  #komikuntuksemua 
Berita baik untuk penggiat komik tanah air tak kira tua atau muda, masih bersekolah atau bekerjaya, amatur atau professional. Acara tahunan anjuran Matkomik yang menguji kemampuan dan kebolehan pelukis komik dengan menghasilkan karya komik berdasarkan tema yang tertentu kini kembali lagi iaitu Cabaran Komik Online Malaysia 2017 (CKOM2017). Pada CKOM kali ini, pelukis dikehendaki menghasilkan komik berdasarkan tema 'SUKAN'. Apa saja jenis sukan kecuali BOLA SEPAK.

Tarikh tutup: 15 Disember 2016 jam 12:00 AM.

Baca lebih lanjut tentang pertandingan ini di sini → http://bit.ly/CKOM2017
Download Syarat dan Peraturan → http://bit.ly/rulesCKOM2017

Layari juga laman web www.matkomik.com atau FB page @matkomik untuk segala update dan berita terkini tentang pertandingan ini. Ini peluang anda terutama generasi muda yang minat melukis untuk mengembangkan sayap dalam bidang komik tanah air.

Hadiah juga sangat menarik, selain ganjaran wang ringgit, pemenang juga berpeluang untuk menghasilkan komik solo anda sendiri dan diterbitkan oleh Komik-M.

Jom sertai beramai-ramai. Kongsikan pada orang ramai, mana tahu anda, anak anda, adik anda, sepupu anda, jiran anda, kawan sekolah anda bakal menjadi salah seorang dari pelukis komik lagenda tanah air.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua #ckom2017 #matkomik
Berita baik untuk penggiat komik tanah air tak kira tua atau muda, masih bersekolah atau bekerjaya, amatur atau professional. Acara tahunan anjuran Matkomik yang menguji kemampuan dan kebolehan pelukis komik dengan menghasilkan karya komik berdasarkan tema yang tertentu kini kembali lagi iaitu Cabaran Komik Online Malaysia 2017 (CKOM2017). Pada CKOM kali ini, pelukis dikehendaki menghasilkan komik berdasarkan tema 'SUKAN'. Apa saja jenis sukan kecuali BOLA SEPAK. Tarikh tutup: 15 Disember 2016 jam 12:00 AM. Baca lebih lanjut tentang pertandingan ini di sini → http://bit.ly/CKOM2017 Download Syarat dan Peraturan → http://bit.ly/rulesCKOM2017 Layari juga laman web www.matkomik.com atau FB page @matkomik untuk segala update dan berita terkini tentang pertandingan ini. Ini peluang anda terutama generasi muda yang minat melukis untuk mengembangkan sayap dalam bidang komik tanah air. Hadiah juga sangat menarik, selain ganjaran wang ringgit, pemenang juga berpeluang untuk menghasilkan komik solo anda sendiri dan diterbitkan oleh Komik-M. Jom sertai beramai-ramai. Kongsikan pada orang ramai, mana tahu anda, anak anda, adik anda, sepupu anda, jiran anda, kawan sekolah anda bakal menjadi salah seorang dari pelukis komik lagenda tanah air. #buasirotak  #buasirotakthekomik  #komikmalaysia  #komikdewasa  #gengkomik  #gedungkomik  #krewkomik  #komikuntuksemua  #ckom2017  #matkomik 
#Repost @ankeljonni with @repostapp
・・・
Anda zaman yang mana? Sapa yg amik SRP anda mmg lejen. Tabik spring!!
.
.
.
.
#komikkebulan #buasirotakthekomik #gengkomik #komikmalaysia #doodlemalaysia #pt3 #sekolah #budaksekolah
Buai laju-laju, sampai cucur atap.
Ada apa sebenarnya dalam baju?

Komik oleh 2D.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Masa zaman surat-menyurat dulu waktu Internet belum berapa nak wujud, mesti semua orang tahu pantun pecah kaca pecah gelas ni kan?

Komik oleh 2D.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Skrg tgh hot isu scammer, pesta beer, pesta kunyit. Pada yg masih kurang paham pasal kunyit, ini penerangan dia. Kunyit.. Wkwkwk .
.
.
#komikkebulan #buasirotakthekomik #gengkomik #komikmalaysia #doodlemalaysia #kunyit
#Repost @buasirotak (@get_repost)
・・・
Betapa mudahnya manusia menghukum dan membuat kesimpulan walau sekadar melihat dari rupa luaran sahaja, dan betapa sibuknya manusia membuat fitnah dengan orang yang langsung tiada kaitan dengan dirinya.
.
Recommended page
@lawak_superstarz
@hiburan.malaysia
@lawakkampus1
.
#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Betapa mudahnya manusia menghukum dan membuat kesimpulan walau sekadar melihat dari rupa luaran sahaja, dan betapa sibuknya manusia membuat fitnah dengan orang yang langsung tiada kaitan dengan dirinya.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Masyarakat majmuk bersatu padu
Hidup bersama aman bahagia
Tiga hati menjadi satu
Selamat menyambut Hari Malaysia

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Ada suatu benda yang selalu ada dalam setiap diri manusia, namun jarang sekali manusia manfaatkan hingga akhirnya ia pergi begitu sahaja tanpa kembali lagi... Komik oleh @sy6hmi.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
@Regrann from @waloehpic -  Dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, ia berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam biasa ketika memasuki 10 Ramadhan terakhir, beliau bersungguh-sungguh dalam ibadah (dengan meninggalkan istri-istrinya), menghidupkan malam-malam tersebut dengan ibadah, dan membangunkan istri-istrinya untuk beribadah.” Muttafaqun ‘alaih. (HR. Bukhari no. 2024 dan Muslim no. 1174). #iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko #azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic - Dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, ia berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam biasa ketika memasuki 10 Ramadhan terakhir, beliau bersungguh-sungguh dalam ibadah (dengan meninggalkan istri-istrinya), menghidupkan malam-malam tersebut dengan ibadah, dan membangunkan istri-istrinya untuk beribadah.” Muttafaqun ‘alaih. (HR. Bukhari no. 2024 dan Muslim no. 1174). #iqomic  #inkramadan  #ramadhancomics  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #waloehpic  #waloehcomic  #cip  #oki  #omi  #bo  #iqo  #ko  #azkadanromadhon  - #regrann 
@Regrann from @waloehpic -  Dalam hadis qudsi Allah Ta’ala berfirman,

للصائم فرحتان، فرحة عند فطره، وفرحة عند لقاء ربه “Bagi orang yang melaksanakan puasa ada dua kebahagiaan; kebahagiaan ketika berbuka, dan kebahagiaan ketika bertemu dengan Rabbnya.” (muttafaq ‘alaihi)

dicopy dari web @muslimorid

#iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko #azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic - Dalam hadis qudsi Allah Ta’ala berfirman, للصائم فرحتان، فرحة عند فطره، وفرحة عند لقاء ربه “Bagi orang yang melaksanakan puasa ada dua kebahagiaan; kebahagiaan ketika berbuka, dan kebahagiaan ketika bertemu dengan Rabbnya.” (muttafaq ‘alaihi) dicopy dari web @muslimorid #iqomic  #inkramadan  #ramadhancomics  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #waloehpic  #waloehcomic  #cip  #oki  #omi  #bo  #iqo  #ko  #azkadanromadhon  - #regrann 
@Regrann from @waloehpic -  sepertinya ini pesantren yang adanya cuma pas bulan romadhon, sekolah-sekolah di Indonesia meramaikan kegiatan romadhon dengan pesantren kilat, tapi pesantren kilat itu bukan kilat yang lagi nyantri ya... cuma pesantren singkat selama romadhon 😂😂😂
#iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko
#azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic -  puasa tetapi ketika berbuka langsung kesetanan apa saja disantap, trus ibadah malamnya jadi malas karena kekenyangan, yang rugi siapa coba...
hampir setengah bulan berpuasa berat badan kok malah nambah 😅😅😅
#iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko #azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic -  eh tau tau dah 10 malam kedua ya kawan... yuk digenjot ibadahnya supaya nanti kita memperoleh kemenangan di akhir ramadhan
#iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko #azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic -  Puasa itu menguji kejujuran dan balasannya tidak main-main lho

Dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلاَّ الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِى وَأَنَا أَجْزِى بِهِ يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِى لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ فَرْحَةٌ عِنْدَ فِطْرِهِ وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ. وَلَخُلُوفُ فِيهِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ “Setiap amalan kebaikan yang dilakukan oleh manusia akan dilipatgandakan dengan sepuluh kebaikan yang semisal hingga tujuh ratus kali lipat. Allah Ta’ala berfirman (yang artinya), “Kecuali amalan puasa. Amalan puasa tersebut adalah untuk-Ku. Aku sendiri yang akan membalasnya. Disebabkan dia telah meninggalkan syahwat dan makanan karena-Ku. Bagi orang yang berpuasa akan mendapatkan dua kebahagiaan yaitu kebahagiaan ketika dia berbuka dan kebahagiaan ketika berjumpa dengan Rabbnya. Sungguh bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kasturi.” (HR. Bukhari no. 1904, 5927 dan Muslim no. 1151)

#iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko #azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic - Puasa itu menguji kejujuran dan balasannya tidak main-main lho Dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلاَّ الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِى وَأَنَا أَجْزِى بِهِ يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِى لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ فَرْحَةٌ عِنْدَ فِطْرِهِ وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ. وَلَخُلُوفُ فِيهِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ “Setiap amalan kebaikan yang dilakukan oleh manusia akan dilipatgandakan dengan sepuluh kebaikan yang semisal hingga tujuh ratus kali lipat. Allah Ta’ala berfirman (yang artinya), “Kecuali amalan puasa. Amalan puasa tersebut adalah untuk-Ku. Aku sendiri yang akan membalasnya. Disebabkan dia telah meninggalkan syahwat dan makanan karena-Ku. Bagi orang yang berpuasa akan mendapatkan dua kebahagiaan yaitu kebahagiaan ketika dia berbuka dan kebahagiaan ketika berjumpa dengan Rabbnya. Sungguh bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kasturi.” (HR. Bukhari no. 1904, 5927 dan Muslim no. 1151) #iqomic  #inkramadan  #ramadhancomics  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #waloehpic  #waloehcomic  #cip  #oki  #omi  #bo  #iqo  #ko  #azkadanromadhon  - #regrann 
@Regrann from @waloehpic -  kalau belum niat di malam hari, jangan lupa sahur nanti niat berpuasa wajib di bulan ramadhan karena Allah
adapun niat adanya didalam hati, tidak disyaratkan untuk dilafalkan

berbeda dengan puasa sunnah, puasa ramadhan harus berniat di malam hari atau pada saat sahur sebelum subuh

#iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko #dakwahku #azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic - kalau belum niat di malam hari, jangan lupa sahur nanti niat berpuasa wajib di bulan ramadhan karena Allah adapun niat adanya didalam hati, tidak disyaratkan untuk dilafalkan berbeda dengan puasa sunnah, puasa ramadhan harus berniat di malam hari atau pada saat sahur sebelum subuh #iqomic  #inkramadan  #ramadhancomics  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #waloehpic  #waloehcomic  #cip  #oki  #omi  #bo  #iqo  #ko  #dakwahku  #azkadanromadhon  - #regrann 
@Regrann from @waloehpic -  Dari Abu Hurairah radhiyallahu’anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Ada tujuh golongan orang yang akan diberi naungan oleh Allah pada hari ketika tidak ada naungan kecuali naungan dari-Nya. Seorang pemimpin yang adil. Seorang pemuda yang tumbuh dalam [ketaatan] beribadah kepada Allah ‘azza wa jalla. Seorang lelaki yang hatinya bergantung di masjid-masjid. Dua orang lelaki yang saling mencintai karena Allah, mereka berdua bertemu dan berpisah karena-Nya. Seorang lelaki yang diajak oleh seorang perempuan yang memiliki kedudukan dan kecantikan lalu dia berkata, ‘Aku takut kepada Allah’. Seorang lelaki yang bersedekah dengan sembunyi-sembunyi, sampai-sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya. Dan seorang lelaki yang mengingat Allah dalam kesendirian lalu mengalirlah air matanya.” (HR. Bukhari dan Muslim, lihat Shahih at-Targhib [1/531]) #iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko #dakwahku #azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic - Dari Abu Hurairah radhiyallahu’anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Ada tujuh golongan orang yang akan diberi naungan oleh Allah pada hari ketika tidak ada naungan kecuali naungan dari-Nya. Seorang pemimpin yang adil. Seorang pemuda yang tumbuh dalam [ketaatan] beribadah kepada Allah ‘azza wa jalla. Seorang lelaki yang hatinya bergantung di masjid-masjid. Dua orang lelaki yang saling mencintai karena Allah, mereka berdua bertemu dan berpisah karena-Nya. Seorang lelaki yang diajak oleh seorang perempuan yang memiliki kedudukan dan kecantikan lalu dia berkata, ‘Aku takut kepada Allah’. Seorang lelaki yang bersedekah dengan sembunyi-sembunyi, sampai-sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya. Dan seorang lelaki yang mengingat Allah dalam kesendirian lalu mengalirlah air matanya.” (HR. Bukhari dan Muslim, lihat Shahih at-Targhib [1/531]) #iqomic  #inkramadan  #ramadhancomics  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #waloehpic  #waloehcomic  #cip  #oki  #omi  #bo  #iqo  #ko  #dakwahku  #azkadanromadhon  - #regrann 
@Regrann from @waloehpic -  kalau puasa hanya menahan lapar dan haus tentulah kita tidak ada apa-apanya dibanding saudara kita yang sudah terbiasa menahan lapar dan haus setiap harinya

رُبَّ صَائِمٍ حَظُّهُ مِنْ صِيَامِهِ الجُوْعُ وَالعَطَشُ “Betapa banyak orang yang berpuasa namun dia tidak mendapatkan dari puasanya tersebut kecuali rasa lapar dan dahaga.” (HR. Ath Thobroniy dalam Al Kabir dan sanadnya tidak mengapa. Syaikh Al Albani dalam Shohih At Targib wa At Tarhib no. 1084 mengatakan bahwa hadits ini shohih ligoirihi –yaitu shohih dilihat dari jalur lainnya). #iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko #azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic - kalau puasa hanya menahan lapar dan haus tentulah kita tidak ada apa-apanya dibanding saudara kita yang sudah terbiasa menahan lapar dan haus setiap harinya رُبَّ صَائِمٍ حَظُّهُ مِنْ صِيَامِهِ الجُوْعُ وَالعَطَشُ “Betapa banyak orang yang berpuasa namun dia tidak mendapatkan dari puasanya tersebut kecuali rasa lapar dan dahaga.” (HR. Ath Thobroniy dalam Al Kabir dan sanadnya tidak mengapa. Syaikh Al Albani dalam Shohih At Targib wa At Tarhib no. 1084 mengatakan bahwa hadits ini shohih ligoirihi –yaitu shohih dilihat dari jalur lainnya). #iqomic  #inkramadan  #ramadhancomics  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #waloehpic  #waloehcomic  #cip  #oki  #omi  #bo  #iqo  #ko  #azkadanromadhon  - #regrann 
@Regrann from @waloehpic -  mau buka kok malah posting sahur hwahahahaha
ya semoga semangatnya masih seperti baru sahur

adik-adik yang tadi pagi bantuin bundanya sahur tunjuk jari...
wah banyak ya
untuk yang belum, nanti malam bantuin bunda menyiapkan sahur ya

Dari Abu Sa’id Al Khudri dari Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam, “Makanan sahur adalah makanan yang barakah maka janganlah kalian meninggalkannya, walaupun seorang dari kalian hanya sahur dengan meneguk air, karena sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bershalawat kepada orang-orang yang makan sahur”. (HR. Imam Ahmad dalam Musnadnya 3/44, 12 berkata Al Mundziri dalam At Targhib wa At Tarhib 2/139 : riwayat Ahmad dan sanadnya kuat, dan berkata Al Haitsami dalam Al Majmu’ 3/150 : riwayat Ahmad dan didalamnya terdapat Rifa’ah, aku tidak mendapati keterangan tentang tsiqahnya maupun kritikan atasnya, adapun rijal lainnya shahih)

#iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic 
#azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic - mau buka kok malah posting sahur hwahahahaha ya semoga semangatnya masih seperti baru sahur adik-adik yang tadi pagi bantuin bundanya sahur tunjuk jari... wah banyak ya untuk yang belum, nanti malam bantuin bunda menyiapkan sahur ya Dari Abu Sa’id Al Khudri dari Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam, “Makanan sahur adalah makanan yang barakah maka janganlah kalian meninggalkannya, walaupun seorang dari kalian hanya sahur dengan meneguk air, karena sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bershalawat kepada orang-orang yang makan sahur”. (HR. Imam Ahmad dalam Musnadnya 3/44, 12 berkata Al Mundziri dalam At Targhib wa At Tarhib 2/139 : riwayat Ahmad dan sanadnya kuat, dan berkata Al Haitsami dalam Al Majmu’ 3/150 : riwayat Ahmad dan didalamnya terdapat Rifa’ah, aku tidak mendapati keterangan tentang tsiqahnya maupun kritikan atasnya, adapun rijal lainnya shahih) #iqomic  #inkramadan  #ramadhancomics  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #waloehpic  #waloehcomic  #azkadanromadhon  - #regrann 
@Regrann from @waloehpic -  yang puasa hari pertama semangat ya... ini cara kita mencari derajat taqwa

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ “
Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian agar kamu bertakwa” (QS. Al Baqarah: 183)

#iqomic #inkramadan #ramadhancomics #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #waloehpic #waloehcomic #cip #oki #omi #bo #iqo #ko #azkadanromadhon - #regrann
@Regrann from @waloehpic - yang puasa hari pertama semangat ya... ini cara kita mencari derajat taqwa يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ “ Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian agar kamu bertakwa” (QS. Al Baqarah: 183) #iqomic  #inkramadan  #ramadhancomics  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #waloehpic  #waloehcomic  #cip  #oki  #omi  #bo  #iqo  #ko  #azkadanromadhon  - #regrann 
Selamat menyetalk crush korang.. #komikkebulan #buasirotakthekomik #komikmalaysia #gengkomik #doodlemalaysia
Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha. Semoga kita semua memperoleh keberkatan dan sentiasa di bawah lindungan-Nya. 
Ikhlas dari kami, team Buasir Otak: The Komik.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Negara kita telah pun 60 tahun mencapai kemerdekaan dan memperoleh keamanan. 
Namun harga yang perlu dibayar untuk apa yang kita kecapi pada hari ini tidaklah murah.

Segalanya tidak akan wujud tanpa pengorbanan para perwira dan pejuang zaman dahulu, para perwira tidak didendang yang sanggup mempertaruhkan darah dan nyawa mereka demi untuk masa depan yang yang lebih baik dan cerah untuk generasi yang akan datang.

Akan tetapi adakah kita benar-benar menghargai segala perjuangan mereka? 
Adakah kita telah membalas segala pengorbanan mereka? 
Adakah kita telah membentuk masa depan seperti mana yang mereka harapkan, atau telah jauh menyimpang dan mensia-siakan keamanan yang mereka bersusah-payah perjuangkan dengan darah mereka? * Komik ini dihasilkan oleh Prince of Noob dan @daygoon untuk Cabaran Komik Online Malaysia 2016 yang bertemakan Komik Bisu dan Wira anjuran Matkomik yang lepas.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Negara kita telah pun 60 tahun mencapai kemerdekaan dan memperoleh keamanan. Namun harga yang perlu dibayar untuk apa yang kita kecapi pada hari ini tidaklah murah. Segalanya tidak akan wujud tanpa pengorbanan para perwira dan pejuang zaman dahulu, para perwira tidak didendang yang sanggup mempertaruhkan darah dan nyawa mereka demi untuk masa depan yang yang lebih baik dan cerah untuk generasi yang akan datang. Akan tetapi adakah kita benar-benar menghargai segala perjuangan mereka? Adakah kita telah membalas segala pengorbanan mereka? Adakah kita telah membentuk masa depan seperti mana yang mereka harapkan, atau telah jauh menyimpang dan mensia-siakan keamanan yang mereka bersusah-payah perjuangkan dengan darah mereka? * Komik ini dihasilkan oleh Prince of Noob dan @daygoon untuk Cabaran Komik Online Malaysia 2016 yang bertemakan Komik Bisu dan Wira anjuran Matkomik yang lepas. #buasirotak  #buasirotakthekomik  #komikmalaysia  #komikdewasa  #gengkomik  #gedungkomik  #krewkomik  #komikuntuksemua 
Malas nak taip caption pepanjang... Skinsot saja.. Huhu
.
.
.
.
.
#komikkebulan #buasirotakthekomik #komikmalaysia #gengkomik #doodlemalaysia #angsa #budak-budak #cutisekolah #cuti
Ilmu yang kita belajar kat sekolah, kat universiti memang banyak yang kita tidak lagi praktikkan dalam kehidupan seharian terutama bila kita dah dewasa, kadang-kadang cuma perkara asas je yang kita masih lagi guna.

Tapi janganlah pula ilmu agama yang kita belajar dulu bila dah dewasa perkara asas pun terus lupa dan tak buat langsung.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Berbekalkan wajah cantik, gambar mempersona, org pompuan boleh jadi retis instagram..
Org laki pon boleh... Kena rajin aplod gambar yg mempersonalah. Camni cthnya...
.
.
.
.
#komikkebulan #buasirotakthekomik #komikmalaysia #gengkomik #doodlemalaysia #awek #retis #lawakhambar
Komik by @ankeljonni -  Makcik ankel bela 23 ekor kucing. Relaks je. Ankel bela 2 ekor. Stress ngan sekor yg nama musang... Tak reti nk diam musang tu.. Huhu..
.
.
.
.
#komikkebulan #buasirotakthekomik #komikmalaysia #gengkomik #doodlemalaysia #kucing #meow #musang #lawakhambar
Makcik ankel bela 23 ekor kucing. Relaks je. Ankel bela 2 ekor. Stress ngan sekor yg nama musang... Tak reti nk diam musang tu.. Huhu..
.
.
.
.
#komikkebulan #buasirotakthekomik #komikmalaysia #gengkomik #doodlemalaysia #kucing #meow #musang #lawakhambar
Kadang-kadang bukan berkira nak lukis percuma untuk orang, tapi kita minta orang lain buat apa-apa kerja untuk kita pun kita kena bayar tau. Kalau kita mintak orang basuhkan kereta, potong rambut, potong rumput, kemaskan rumah, ambil foto kahwin dan buat apa-apa kerja untuk kita secara percuma, rasa-rasa mereka berkira tak?

Komik oleh @thedayunk.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Takde waktu nak buat komik baru. Terjumpa komik jaman dulu-dulu. Share je lah kat sini .. Janji ada hantaran komik baru.. Huhu..
.
.
. 
#komikkebulan #buasirotakthekomik #gengkomik #komikmalaysia #tahpape #jangankecam #lawakhambar
ISTIMEWA!
. 
Memang semua orang anggap diri adalah istimewa. Tapi kalau banyak orang adalah istimewa, maka orang yang tidak istimewa lebih istimewa daripada yang istimewa kerana bilangan mereka tidak banyak.
. 
Follow @ceromono / @cerolian
. 
#cerolian #Istimewa #KomikcEro #KomikMalaysia #comics #BuasirOtakTheKomik #LongWayToGo
Komik by @ankeljonni -  Jom sokong kontinjen kita di sukan sea 2017. Huhu.. #komikkebulan #buasirotakthekomik #komikmalaysia #gengkomik #doodlemalaysia #lawakhambar
Jom sokong kontinjen kita di sukan sea 2017. Huhu.. #komikkebulan #buasirotakthekomik #komikmalaysia #gengkomik #doodlemalaysia #lawakhambar
Berita penting dalam surat khabar zaman sekarang.

1. Cari bahan dalam Instagram artis.
2. Guna tajuk clickbait.
3. Letak kat muka depan.

Simple.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Kalau naik MRT ke, LRT ke, apa-apa pengangkutan awam ke, naiklah dengan adab dan etika. Jangan pentingkan diri dan ambil hak orang lain terutama tempat duduk untuk OKU, warga emas dan wanita mengandung. Jangan ingat tempat tu kosong kita boleh guna sesuka hati. Seperti juga tempat letak kereta khas untuk OKU, walaupun kosong kita tetap tak boleh guna, sebab kita tak tahu bila orang yang berhak akan guna. Jadilah insan yang bermoral dan bertanggungjawab, bukan sekadar insan yang pentingkan diri dan menyusahkan orang lain.

Komik oleh @rizal.paperbaghead.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Kalau naik MRT ke, LRT ke, apa-apa pengangkutan awam ke, naiklah dengan adab dan etika. Jangan pentingkan diri dan ambil hak orang lain terutama tempat duduk untuk OKU, warga emas dan wanita mengandung. Jangan ingat tempat tu kosong kita boleh guna sesuka hati. Seperti juga tempat letak kereta khas untuk OKU, walaupun kosong kita tetap tak boleh guna, sebab kita tak tahu bila orang yang berhak akan guna. Jadilah insan yang bermoral dan bertanggungjawab, bukan sekadar insan yang pentingkan diri dan menyusahkan orang lain. Komik oleh @rizal.paperbaghead. #buasirotak  #buasirotakthekomik  #komikmalaysia  #komikdewasa  #gengkomik  #gedungkomik  #krewkomik  #komikuntuksemua 
Kesian makcik ni ada masalah angin, selalu kentut tak berbau dan tak berbunyi. Tag kawan korang yang ada masalah seperti makcik ini.

Komik oleh @shadawentz.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Ada orang pergi tempat awam yang juga kawasan larangan merokok, tapi dia selamba je hisap rokok tanpa peduli orang di sekeliling walaupun ada kanak-kanak dan ibu mengandung di belakangnya. Bila ada orang jeling dia buat bodoh. Bila ada orang tegur, dia lawan. Bila ada penguasa datang nak ambil tindakan, dia melenting.

Yelah hak untuk hisap rokok tu lebih penting dari hak orang lain nak hirup udara yang segar bebas dari asap rokok. Hak perokok yang rela sedut asap beracun tu lebih penting dari hak orang lain yang terpaksa sedut asap beracun kau. Kerana nak mempertahankan rokok sanggup cari pasal dengan orang lain, baguslah.

Yelah korang beli rokok mahal, banyak sumbang cukai untuk negara kan, tu yang rasa diri tu lebih penting dari menghormati orang lain. Kami jelah yang terpaksa hormat kat kau, kami jelah yang terpaksa mengalah pergi ke tempat lain dari kau padam api rokok atau pergi merokok tempat lain, yelah sebab rokok kau lebih penting kan?

Baguslah... Komik oleh @rizal.paperbaghead.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Ada orang pergi tempat awam yang juga kawasan larangan merokok, tapi dia selamba je hisap rokok tanpa peduli orang di sekeliling walaupun ada kanak-kanak dan ibu mengandung di belakangnya. Bila ada orang jeling dia buat bodoh. Bila ada orang tegur, dia lawan. Bila ada penguasa datang nak ambil tindakan, dia melenting. Yelah hak untuk hisap rokok tu lebih penting dari hak orang lain nak hirup udara yang segar bebas dari asap rokok. Hak perokok yang rela sedut asap beracun tu lebih penting dari hak orang lain yang terpaksa sedut asap beracun kau. Kerana nak mempertahankan rokok sanggup cari pasal dengan orang lain, baguslah. Yelah korang beli rokok mahal, banyak sumbang cukai untuk negara kan, tu yang rasa diri tu lebih penting dari menghormati orang lain. Kami jelah yang terpaksa hormat kat kau, kami jelah yang terpaksa mengalah pergi ke tempat lain dari kau padam api rokok atau pergi merokok tempat lain, yelah sebab rokok kau lebih penting kan? Baguslah... Komik oleh @rizal.paperbaghead. #buasirotak  #buasirotakthekomik  #komikmalaysia  #komikdewasa  #gengkomik  #gedungkomik  #krewkomik  #komikuntuksemua 
Tajuk: Taubat Seorang Lelaki
Idea Asal: Prince of Noob
Penulis/Pelukis: @yangchik01.

Orang yang lahir sebagai lelaki, matinya juga sebagai lelaki.
Orang yang lahir sebagai perempuan, matinya juga sebagai perempuan.

Tidaklah salah bagi seorang lelaki bersifat lembut dan mempunyai minat yang cenderung kepada wanita. Tidak salah juga bagi seorang wanita yang bersifat keras dan mempunyai minat yang cenderung kepada lelaki.

Namun janganlah sehingga mahu menyerupai kaum berlawanan, mengubah jantina, mengamalkan hubungan songsang dan sebagainya. Usahlah terpengaruh dengan nafsu, bisikan syaitan, kawan-kawan dan pemikiran barat.

Ingatlah ibu bapa anda, keluarga anda, dan juga Allah Taala. Sesungguhnya tubuh badan kita bukanlah hak milik mutlak kita, sebaliknya hanya sekadar suatu pinjaman di dunia yang sementara ini. Mungkin sekarang kita akan rasa gembira namun di penghujung usia kelak pasti akan timbul penyesalan.

Boleh baca komik ini di page FB Buasir Otak: The Komik.

Komik ini adalah salah satu daripada 56 komik yang terkandung dalam buku Buasir Otak: The Komik (AWAKENING) dan merupakan komik preview terakhir di page ini.

Versi cetak sudah habis, namun anda boleh membeli versi digital di Google Play Books dengan harga RM14 sahaja di sini - https://goo.gl/8bZKUo

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
Tajuk: Taubat Seorang Lelaki Idea Asal: Prince of Noob Penulis/Pelukis: @yangchik01. Orang yang lahir sebagai lelaki, matinya juga sebagai lelaki. Orang yang lahir sebagai perempuan, matinya juga sebagai perempuan. Tidaklah salah bagi seorang lelaki bersifat lembut dan mempunyai minat yang cenderung kepada wanita. Tidak salah juga bagi seorang wanita yang bersifat keras dan mempunyai minat yang cenderung kepada lelaki. Namun janganlah sehingga mahu menyerupai kaum berlawanan, mengubah jantina, mengamalkan hubungan songsang dan sebagainya. Usahlah terpengaruh dengan nafsu, bisikan syaitan, kawan-kawan dan pemikiran barat. Ingatlah ibu bapa anda, keluarga anda, dan juga Allah Taala. Sesungguhnya tubuh badan kita bukanlah hak milik mutlak kita, sebaliknya hanya sekadar suatu pinjaman di dunia yang sementara ini. Mungkin sekarang kita akan rasa gembira namun di penghujung usia kelak pasti akan timbul penyesalan. Boleh baca komik ini di page FB Buasir Otak: The Komik. Komik ini adalah salah satu daripada 56 komik yang terkandung dalam buku Buasir Otak: The Komik (AWAKENING) dan merupakan komik preview terakhir di page ini. Versi cetak sudah habis, namun anda boleh membeli versi digital di Google Play Books dengan harga RM14 sahaja di sini - https://goo.gl/8bZKUo #buasirotak  #buasirotakthekomik  #komikmalaysia  #komikdewasa  #gengkomik  #gedungkomik  #krewkomik  #komikuntuksemua 
PENUNGGANG! #4
. 
Dulu pernah ada kes penunggang motosikal dirompak selepas tersangkut leher pada dawai yang diikat melintang pada lubang masuk terowong laluan motosikal.
.
Kejadian itu sedikit sebanyak membuatkan saya trauma bila nak lalu terowong.
.
Dawai tu, kalau cukup nipis dan kental, dan penunggang yang bakal melaluinya cukup laju, boleh putus leher tahu. It's just physics.
. 
Follow @ceromono / @cerolian
. 
#cerolian #drawing #Penunggang #KomikcEro #KomikMalaysia #BuasirOtakTheKomik #LongWayToGo
PENUNGGANG! #4  . Dulu pernah ada kes penunggang motosikal dirompak selepas tersangkut leher pada dawai yang diikat melintang pada lubang masuk terowong laluan motosikal. . Kejadian itu sedikit sebanyak membuatkan saya trauma bila nak lalu terowong. . Dawai tu, kalau cukup nipis dan kental, dan penunggang yang bakal melaluinya cukup laju, boleh putus leher tahu. It's just physics. . Follow @ceromono / @cerolian . #cerolian  #drawing  #Penunggang  #KomikcEro  #KomikMalaysia  #BuasirOtakTheKomik  #LongWayToGo 
#Repost @buasirotak
・・・
Depresi atau kemurungan boleh berlaku pada semua orang termasuk orang yang sering memberi inspirasi pada orang lain. Kadang-kadang luaran nampak ceria dan gembira tetapi di dalamnya sedang bertarung dan bergelut dengan raksasa yang ada dalam diri. 
Jika anda mengalami kemurungan, tak kira siapa pun anda, dapatkan bantuan.

Komik oleh @irfan_toons.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
#Repost  @buasirotak ・・・ Depresi atau kemurungan boleh berlaku pada semua orang termasuk orang yang sering memberi inspirasi pada orang lain. Kadang-kadang luaran nampak ceria dan gembira tetapi di dalamnya sedang bertarung dan bergelut dengan raksasa yang ada dalam diri. Jika anda mengalami kemurungan, tak kira siapa pun anda, dapatkan bantuan. Komik oleh @irfan_toons. #buasirotak  #buasirotakthekomik  #komikmalaysia  #komikdewasa  #gengkomik  #gedungkomik  #krewkomik  #komikuntuksemua 
Depresi atau kemurungan boleh berlaku pada semua orang termasuk orang yang sering memberi inspirasi pada orang lain. Kadang-kadang luaran nampak ceria dan gembira tetapi di dalamnya sedang bertarung dan bergelut dengan raksasa yang ada dalam diri. 
Jika anda mengalami kemurungan, tak kira siapa pun anda, dapatkan bantuan.

Komik oleh @irfan_toons.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
#Repost @ceromono
・・・
PENUNGGANG! #2
. 
Yang pernah rasa akan tahu betapa seksanya kalau terlaju semasa nak lalu bonggol, apatah lagi kalau tunggang motosikal.
.
Boleh melambung ooo.
Salah landing boleh senak ooo.
.
Follow @ceromono / @cerolian
. 
#cerolian #drawing #Penunggang #KomikcEro #KomikMalaysia #BuasirOtakTheKomik #LongWayToGo
Takpelah adik Caliph pakai jelah kain apa-apa pun janji nak solat tutup aurat ya.

Komik oleh @thedayunk.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
PENUNGGANG! #2
. 
Yang pernah rasa akan tahu betapa seksanya kalau terlaju semasa nak lalu bonggol, apatah lagi kalau tunggang motosikal.
.
Boleh melambung ooo.
Salah landing boleh senak ooo.
.
Follow @ceromono / @cerolian
. 
#cerolian #drawing #Penunggang #KomikcEro #KomikMalaysia #BuasirOtakTheKomik #LongWayToGo
Ehem!  Malam tadi baru siap design cover untuk zine Inkramadan yang bakal diterbitkan oleh The Comicore Club.  Zine ni menggabungkan kesemua 36 artwork saya sempena Ramadhan baru2 ni. .
.
Nak survey sikit lah, kalau zine ni dah terbit nanti,  ada sesiapa berminat nak beli tak. Semua detail saya akan beritahu kemudian.  Harga murah je insyaAllah.  Hehhe. 😉😜 #inkramadan #zine #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik
Ehem! Malam tadi baru siap design cover untuk zine Inkramadan yang bakal diterbitkan oleh The Comicore Club. Zine ni menggabungkan kesemua 36 artwork saya sempena Ramadhan baru2 ni. . . Nak survey sikit lah, kalau zine ni dah terbit nanti, ada sesiapa berminat nak beli tak. Semua detail saya akan beritahu kemudian. Harga murah je insyaAllah. Hehhe. 😉😜 #inkramadan  #zine  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik 
PENUNGGANG!
. 
Berangan itu percuma.
Jadi, bila pakai topi keledar terus berangan kekonon pakai helmet Iron Man siap ada antara muka holografik (holographic interface) lagi.
.
Tapi jangan berangan kuat sangat, apatah lagi ketika menunggang / memandu. Takut-takut nanti jadi sebahagian daripada statistik. Tak percuma tu.
. 
Follow @ceromono / @cerolian
. 
#cerolian #drawing #Penunggang #KomikcEro #KomikMalaysia #BuasirOtakTheKomik #LongWayToGo
PENUNGGANG! . Berangan itu percuma. Jadi, bila pakai topi keledar terus berangan kekonon pakai helmet Iron Man siap ada antara muka holografik (holographic interface) lagi. . Tapi jangan berangan kuat sangat, apatah lagi ketika menunggang / memandu. Takut-takut nanti jadi sebahagian daripada statistik. Tak percuma tu. . Follow @ceromono / @cerolian . #cerolian  #drawing  #Penunggang  #KomikcEro  #KomikMalaysia  #BuasirOtakTheKomik  #LongWayToGo 
Ada sejenis perangai lelaki tu, sebelum kahwin kerana awek selalu lupa kawan, tapi lepas kahwin baru nak ingat kawan sampai lupa anak bini kat rumah. Jangan jadi macam dia.

#buasirotak #buasirotakthekomik #komikmalaysia #komikdewasa #gengkomik #gedungkomik #krewkomik #komikuntuksemua
#Repost @komikpatsegi with @repostapp
・・・
Mereka yang hebat imannya, seringkali mendapat ujian hebat daripada Allah.

#inkramadan #inkramadan2017  #comicoreclub #buasirotakthekomik #iqomic #ramadhancomics #gengkomik #komikmalaysia #malaysianart #komikindo #komikinajah #KomikPatSegi
NOMBOR DUA!
. 
Apa?
Hilang selera baca komik ni sebab 'grafik'?
. 
Tu laa,
siapa suruh skrol yinsta masa tengah makan. Pergi makan dulu, Instagram boleh tunggu.
.
Follow @cerolian / @ceromono
. 
#cerolian #drawing #NomborDua #NumberTwo #KomikcEro #KomikMalaysia #BuasirOtakTheKomik #LongWayToGo
BERAT RAYA!
. 
Antara isu sempena bulan puasa dan raya ini ialah berat badan.
.
Yang nak turun tak turun turun.
Logik laa, kan? Mana nak hilang lemang ketupat nasi impit yang kita bedal tu, kan?
. 
Yang saya ni pula kononnya nak naikkan berat sikit, sekali makin turun adalah.
Mana entah pergi makanan yang saya bedal?
Jin makan ke hape?

Psstt: Dah join giveaway pertama cEro?
Tarikh akhir 9 Julai 2017
. 
Follow @cerolian / @ceromono
. 
#cerolian #drawing #BeratRaya #Raya #KomikcEro #KomikMalaysia #BuasirOtakTheKomik #comics #lukisan #LongWayToGo
BERAT RAYA! . Antara isu sempena bulan puasa dan raya ini ialah berat badan. . Yang nak turun tak turun turun. Logik laa, kan? Mana nak hilang lemang ketupat nasi impit yang kita bedal tu, kan? . Yang saya ni pula kononnya nak naikkan berat sikit, sekali makin turun adalah. Mana entah pergi makanan yang saya bedal? Jin makan ke hape? Psstt: Dah join giveaway pertama cEro? Tarikh akhir 9 Julai 2017 . Follow @cerolian / @ceromono . #cerolian  #drawing  #BeratRaya  #Raya  #KomikcEro  #KomikMalaysia  #BuasirOtakTheKomik  #comics  #lukisan  #LongWayToGo 
PEMBERIAN HADIAH PERCUMA SEMPENA 2K FOLLOWER.
.
Salam semua.
Dengan sukacita dan riangnya saya, cEro, akan mengadakan pemberian hadiah (aka giveaway) bersempena dengan bilangan follower @ceromono yang mencecah 2k.
.
Hadiahnya ialah senaskah buku Buasir Otak: The Komik terbitan Alaf 21 di mana saya juga merupakan salah seorang penyumbang karya di dalamnya.
.
Cara penyertaannya mudah:
1. Like post ini.
2. Follow @cerolian DAN @ceromono 
3. Komen di post ini dengan memberitahu kenapa korang harus menang.
.
Mudah, kan?
. 
Sila swipe ⬅️ gambar untuk baca syarat dan info lebih lanjut. Pastikan fahami semua syarat sebelum menyertai.
.
Durasi pemberian bermula sekarang sehingga 11.59 pm 9 Julai 2017. Pemenang akan diumumkan pada 11 Julai melalui Instagram Story.
.
SEMOGA BERJAYA.
.
#cerolian #Giveaway #BuasirOtakTheKomik #LongWayToGo
PEMBERIAN HADIAH PERCUMA SEMPENA 2K FOLLOWER. . Salam semua. Dengan sukacita dan riangnya saya, cEro, akan mengadakan pemberian hadiah (aka giveaway) bersempena dengan bilangan follower @ceromono yang mencecah 2k. . Hadiahnya ialah senaskah buku Buasir Otak: The Komik terbitan Alaf 21 di mana saya juga merupakan salah seorang penyumbang karya di dalamnya. . Cara penyertaannya mudah: 1. Like post ini. 2. Follow @cerolian DAN @ceromono 3. Komen di post ini dengan memberitahu kenapa korang harus menang. . Mudah, kan? . Sila swipe ⬅️ gambar untuk baca syarat dan info lebih lanjut. Pastikan fahami semua syarat sebelum menyertai. . Durasi pemberian bermula sekarang sehingga 11.59 pm 9 Julai 2017. Pemenang akan diumumkan pada 11 Julai melalui Instagram Story. . SEMOGA BERJAYA. . #cerolian  #Giveaway  #BuasirOtakTheKomik  #LongWayToGo 
who know from your smile,
will makes other people smile,
that other people smile then
make some other people smile,
then Allah grant the happiness
in you & make u smile from the inside.
always smile 😊
.
fix your heart,
& your heart will fix your mind,
& your mind will fix your tongue,
& your tongue will fix your life,
& your life will fix your Akhirah
.
#paehdesign #komikmalaysia #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #iqomic #timelapse #autodesksketchbook #note5 #lukisandakwahislam #senyumselalu #mayAllahmakeease
who know from your smile, will makes other people smile, that other people smile then make some other people smile, then Allah grant the happiness in you & make u smile from the inside. always smile 😊 . fix your heart, & your heart will fix your mind, & your mind will fix your tongue, & your tongue will fix your life, & your life will fix your Akhirah . #paehdesign  #komikmalaysia  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #iqomic  #timelapse  #autodesksketchbook  #note5  #lukisandakwahislam  #senyumselalu  #mayAllahmakeease 
Setiap yg bermula, pasti akan berakhir.
Setiap pertemuan, pasti akan ada perpisahan. .
.
.
.
#komikkebulan #buasirotakthekomik #komikmalaysia #gengkomik #doodlemalaysia #raya
 #hariraya #balikkampung
@Regrann from @if_moses -  29 RAMADHAN: Persiapan-
.
.
Tiada 'short-cut' untuk capai keredhaan-Nya. 
Semua manusia tak lepas dari penat & lelah, 
tak sunyi dari diuji & digoda. 
Sebab hakikatnya dunia ini bukan Syurga... .
.
Tapi ramai yang pilih untuk ambil jalan mudah,  lari dari masalah,  junamkan diri ke serendah2 lembah... 😢
.
.
Semoga Ramadhan kali ini menjadikan kita bergantung kuat pada tali2-Nya.. 😊
.
.
#inkramadan #inkramadan2017 #day29 #ramadhancomics #komikmalaysia #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #iqomic #arora #uswah #baymax #comic #digitalart #banyakbetolhashtag #laginakkenahashtagapa #wowcaptionakupenuhsebabhashtagje #haha - #regrann
@Regrann from @if_moses - 29 RAMADHAN: Persiapan- . . Tiada 'short-cut' untuk capai keredhaan-Nya. Semua manusia tak lepas dari penat & lelah, tak sunyi dari diuji & digoda. Sebab hakikatnya dunia ini bukan Syurga... . . Tapi ramai yang pilih untuk ambil jalan mudah, lari dari masalah, junamkan diri ke serendah2 lembah... 😢 . . Semoga Ramadhan kali ini menjadikan kita bergantung kuat pada tali2-Nya.. 😊 . . #inkramadan  #inkramadan2017  #day29  #ramadhancomics  #komikmalaysia  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #iqomic  #arora  #uswah  #baymax  #comic  #digitalart  #banyakbetolhashtag  #laginakkenahashtagapa  #wowcaptionakupenuhsebabhashtagje  #haha  - #regrann 
#Rensta #Repost: @indonesiabertauhid via @renstapp ···
“ from @if_moses
.

29 RAMADHAN: Persiapan-
.
.
Tiada 'short-cut' untuk capai keredhaan-Nya. 
Semua manusia tak lepas dari penat & lelah, 
tak sunyi dari diuji & digoda. 
Sebab hakikatnya dunia ini bukan Syurga... .
.
Tapi ramai yang pilih untuk ambil jalan mudah,  lari dari masalah,  junamkan diri ke serendah2 lembah... 😢
.
.
Semoga Ramadhan kali ini menjadikan kita bergantung kuat pada tali2-Nya.. 😊
.
.
#inkramadan #inkramadan2017 #day29 #ramadhancomics #komikmalaysia #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #iqomic #arora #uswah #baymax #comic #digitalart #banyakbetolhashtag #laginakkenahashtagapa #wowcaptionakupenuhsebabhashtagje #haha ”
#Rensta  #Repost : @indonesiabertauhid via @renstapp ··· “ from @if_moses . 29 RAMADHAN: Persiapan- . . Tiada 'short-cut' untuk capai keredhaan-Nya. Semua manusia tak lepas dari penat & lelah, tak sunyi dari diuji & digoda. Sebab hakikatnya dunia ini bukan Syurga... . . Tapi ramai yang pilih untuk ambil jalan mudah, lari dari masalah, junamkan diri ke serendah2 lembah... 😢 . . Semoga Ramadhan kali ini menjadikan kita bergantung kuat pada tali2-Nya.. 😊 . . #inkramadan  #inkramadan2017  #day29  #ramadhancomics  #komikmalaysia  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #iqomic  #arora  #uswah  #baymax  #comic  #digitalart  #banyakbetolhashtag  #laginakkenahashtagapa  #wowcaptionakupenuhsebabhashtagje  #haha  ”
@Regrann from @indonesiabertauhid -  from @if_moses
.

29 RAMADHAN: Persiapan-
.
.
Tiada 'short-cut' untuk capai keredhaan-Nya. 
Semua manusia tak lepas dari penat & lelah, 
tak sunyi dari diuji & digoda. 
Sebab hakikatnya dunia ini bukan Syurga... .
.
Tapi ramai yang pilih untuk ambil jalan mudah,  lari dari masalah,  junamkan diri ke serendah2 lembah... 😢
.
.
Semoga Ramadhan kali ini menjadikan kita bergantung kuat pada tali2-Nya.. 😊
.
.
#inkramadan #inkramadan2017 #day29 #ramadhancomics #komikmalaysia #comicoreclub #trilog #sucomi #buasirotakthekomik #iqomic #arora #uswah #baymax #comic #digitalart #banyakbetolhashtag #laginakkenahashtagapa #wowcaptionakupenuhsebabhashtagje #haha - #regrann
@Regrann from @indonesiabertauhid - from @if_moses . 29 RAMADHAN: Persiapan- . . Tiada 'short-cut' untuk capai keredhaan-Nya. Semua manusia tak lepas dari penat & lelah, tak sunyi dari diuji & digoda. Sebab hakikatnya dunia ini bukan Syurga... . . Tapi ramai yang pilih untuk ambil jalan mudah, lari dari masalah, junamkan diri ke serendah2 lembah... 😢 . . Semoga Ramadhan kali ini menjadikan kita bergantung kuat pada tali2-Nya.. 😊 . . #inkramadan  #inkramadan2017  #day29  #ramadhancomics  #komikmalaysia  #comicoreclub  #trilog  #sucomi  #buasirotakthekomik  #iqomic  #arora  #uswah  #baymax  #comic  #digitalart  #banyakbetolhashtag  #laginakkenahashtagapa  #wowcaptionakupenuhsebabhashtagje  #haha  - #regrann