an online Instagram web viewer

#inflasi medias

Photos

#Repost @webringgoodnews (@get_repost)
・・・
Deposito sebagai sarana investasi, tepatkah? Simak saran dari pak @samuelaryy sebagai seorang financial consultant.
.
We bring Good News!
.
#goodnewsid #deposito #investasi #inflasi #indonesia #ekonomi #ekonomiindonesia
Pemutih gigi organic
Bahan asal,cengkerang kelapa
Halal
Lulus KKM
Selamat
Memutihkan gigi

Ade offer depavali, meh wasap kalau nak tau harga offer brapa! 
Harga Letak

RM 65 SM
RM 70 SS

HARGA OFFER?
CEPAT SEBELUM TERLAMBAT !

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Pemutih gigi organic Bahan asal,cengkerang kelapa Halal Lulus KKM Selamat Memutihkan gigi Ade offer depavali, meh wasap kalau nak tau harga offer brapa! Harga Letak RM 65 SM RM 70 SS HARGA OFFER? CEPAT SEBELUM TERLAMBAT ! Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Pemutih gigi organic
Bahan asal,cengkerang kelapa
Halal
Lulus KKM
Selamat
Memutihkan gigi

Ade offer depavali, meh wasap kalau nak tau harga offer brapa! 
Harga Letak

RM 65 SM
RM 70 SS

HARGA OFFER?
CEPAT SEBELUM TERLAMBAT !

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Pemutih gigi organic Bahan asal,cengkerang kelapa Halal Lulus KKM Selamat Memutihkan gigi Ade offer depavali, meh wasap kalau nak tau harga offer brapa! Harga Letak RM 65 SM RM 70 SS HARGA OFFER? CEPAT SEBELUM TERLAMBAT ! Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Deposito sebagai sarana investasi, tepatkah? Simak saran dari pak @samuelaryy sebagai seorang financial consultant.
.
We bring Good News!
.
#goodnewsid #deposito #investasi #inflasi #indonesia #ekonomi #ekonomiindonesia
Deposito sebagai sarana investasi, tepatkah? Simak saran dari pak @samuelaryy sebagai seorang financial consultant.
.
We bring Good News!
.
#goodnewsid #deposito #investasi #inflasi #indonesia #ekonomi #ekonomiindonesia
Deposito sebagai sarana investasi, tepatkah? Simak saran dari pak @samuelaryy sebagai seorang financial consultant.
.
We bring Good News!
.
#goodnewsid #deposito #investasi #inflasi #indonesia #ekonomi #ekonomiindonesia
Jom amalkan black magic

Halal
Mudah dibawak
Jaminan 100 %
Tahan lama
Hilangkan plak
Kurangkan kaviti
Putihkan gigi
Sihatkan gigi
TIDAK menghakis gigi

Berminat?

Rm 58 semenanjung malaysia
Rm 62 sabah sarawak

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Jom amalkan black magic Halal Mudah dibawak Jaminan 100 % Tahan lama Hilangkan plak Kurangkan kaviti Putihkan gigi Sihatkan gigi TIDAK menghakis gigi Berminat? Rm 58 semenanjung malaysia Rm 62 sabah sarawak Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Jom amalkan black magic

Halal
Mudah dibawak
Jaminan 100 %
Tahan lama
Hilangkan plak
Kurangkan kaviti
Putihkan gigi
Sihatkan gigi
TIDAK menghakis gigi

Berminat?

Rm 58 semenanjung malaysia
Rm 62 sabah sarawak

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Jom amalkan black magic Halal Mudah dibawak Jaminan 100 % Tahan lama Hilangkan plak Kurangkan kaviti Putihkan gigi Sihatkan gigi TIDAK menghakis gigi Berminat? Rm 58 semenanjung malaysia Rm 62 sabah sarawak Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Jom amalkan black magic

Halal
Mudah dibawak
Jaminan 100 %
Tahan lama
Hilangkan plak
Kurangkan kaviti
Putihkan gigi
Sihatkan gigi
TIDAK menghakis gigi

Berminat?

Rm 58 semenanjung malaysia
Rm 62 sabah sarawak

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Jom amalkan black magic Halal Mudah dibawak Jaminan 100 % Tahan lama Hilangkan plak Kurangkan kaviti Putihkan gigi Sihatkan gigi TIDAK menghakis gigi Berminat? Rm 58 semenanjung malaysia Rm 62 sabah sarawak Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar

Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm.

Serbuk arang aktif.
Memutihkan gigi secara semula jadi.
Tidak menghakis dan selamat. 
100% organik. 
LULUS KKM

RM 58 SM
RM 62 SS

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm. Serbuk arang aktif. Memutihkan gigi secara semula jadi. Tidak menghakis dan selamat. 100% organik. LULUS KKM RM 58 SM RM 62 SS Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar

Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm.

Serbuk arang aktif.
Memutihkan gigi secara semula jadi.
Tidak menghakis dan selamat. 
100% organik. 
LULUS KKM

RM 58 SM
RM 62 SS

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm. Serbuk arang aktif. Memutihkan gigi secara semula jadi. Tidak menghakis dan selamat. 100% organik. LULUS KKM RM 58 SM RM 62 SS Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar

Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm.

Serbuk arang aktif.
Memutihkan gigi secara semula jadi.
Tidak menghakis dan selamat. 
100% organik. 
LULUS KKM

RM 58 SM
RM 62 SS

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm. Serbuk arang aktif. Memutihkan gigi secara semula jadi. Tidak menghakis dan selamat. 100% organik. LULUS KKM RM 58 SM RM 62 SS Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Ketika kita #nabung, tanpa sadar sebenanya nilai uang kita tergerus oleh inflasi,  bayangkan #Deposito saja rata rata suku bunganya 6.5 % pertahun,  sementara #inflasi rata rata 11% pertahun. 
Coba bayangkan uang 5000 2-3 tahun yang lalu,  Apakah nilainya sama seperti sekarang?  Tentu Tidak!!! Memiliki Saham di Perusahaan-Perusahaan Tbk adalah solusi buat ngejaga uang kamu terus berkembang. 
#salaminvestasi
#financialmanagent

Yuk Kuliah #ManajemenBisnis + #ManajemenPerhotelan + #SastraInggris dalam 1 Jurusan BIMBP Program D1, D2, D3 + Transfer S1 HANYA di #kampusdbibali
Ketika kita #nabung , tanpa sadar sebenanya nilai uang kita tergerus oleh inflasi, bayangkan #Deposito  saja rata rata suku bunganya 6.5 % pertahun, sementara #inflasi  rata rata 11% pertahun. Coba bayangkan uang 5000 2-3 tahun yang lalu, Apakah nilainya sama seperti sekarang? Tentu Tidak!!! Memiliki Saham di Perusahaan-Perusahaan Tbk adalah solusi buat ngejaga uang kamu terus berkembang. #salaminvestasi  #financialmanagent  Yuk Kuliah #ManajemenBisnis  + #ManajemenPerhotelan  + #SastraInggris  dalam 1 Jurusan BIMBP Program D1, D2, D3 + Transfer S1 HANYA di #kampusdbibali 
Apa yang ada pada EMAS POWERGOLD ? Hakak tahu anda malu untuk BERTANYA ( sambil lambai tangan kat silent reader tu ) ☺

Hakak dulu pun BUTA EMAS 🙈 tak rasa malu nak mengaku sebab ini benaran dong. Orang sibuk menyimpan kita wat donno ja. Bila dah membukit orang menyimpan baru lah mula nak bangkit follow rapat-rapat. 
Hakak bukan anak orang kaya nak beli emas berkilo-kilo. Tak tercapai dek akal dek non uiii. Dan sebab bukan anak orang kayalah hakak join Powergold supaya dapat kumpul emas serendah 1gram @ 0.5gram dengan harga yang lebih murah.

Matlamat kami adalah untuk mendidik masyarakat supaya celik emas dan mula menabung demi masa depan, memberi kesedaran tentang emas vs wang yang saban hari dicuri #inflasi. Emas tidak menjanjikan kita KAYA serta merta. Tetapi menjamin kita tidak MISKIN. in shaa ALLAH.

Jangan segan, Jangan malu. Kelak yang rugi diri anda sendiri 😉  Ayuh mulakan sekarang. Sampai bila nak tengok jer orang lain kumpul aset kan.

#Sajakongsi 
#JomCelikEmas
#AsetMasaDepan
#KakLeenaStokisPowergold
📱016-7805686
Apa yang ada pada EMAS POWERGOLD ? Hakak tahu anda malu untuk BERTANYA ( sambil lambai tangan kat silent reader tu ) ☺ Hakak dulu pun BUTA EMAS 🙈 tak rasa malu nak mengaku sebab ini benaran dong. Orang sibuk menyimpan kita wat donno ja. Bila dah membukit orang menyimpan baru lah mula nak bangkit follow rapat-rapat. Hakak bukan anak orang kaya nak beli emas berkilo-kilo. Tak tercapai dek akal dek non uiii. Dan sebab bukan anak orang kayalah hakak join Powergold supaya dapat kumpul emas serendah 1gram @ 0.5gram dengan harga yang lebih murah. Matlamat kami adalah untuk mendidik masyarakat supaya celik emas dan mula menabung demi masa depan, memberi kesedaran tentang emas vs wang yang saban hari dicuri #inflasi . Emas tidak menjanjikan kita KAYA serta merta. Tetapi menjamin kita tidak MISKIN. in shaa ALLAH. Jangan segan, Jangan malu. Kelak yang rugi diri anda sendiri 😉 Ayuh mulakan sekarang. Sampai bila nak tengok jer orang lain kumpul aset kan. #Sajakongsi  #JomCelikEmas  #AsetMasaDepan  #KakLeenaStokisPowergold  📱016-7805686
Bagaimana cara mengalahkan inflasi?  Bapak Legowo Kusumonegoro - Presiden Direktur PT. Manulife Asset Manajemen Indonesia @l_kusumonegoro menjawab. 😊 
#Repost @c5m_metrotv with @repostapp
・・・
Menempatkan uang di rekening bank atau deposito biasanya tidak bisa mengalahkan inflasi ketika sedang tinggi, sehingga investasi jadi pilihan yang tepat untuk tumbuh di atas laju inflasi.
#cerdas5menit #JadiAndalan @metrotv .
.
#tips #inflasi #investasi #menabung #bank #deposito #ekonomi #reksadana #financialliteracy #economics #tvshows #indonesia
Bagaimana cara mengalahkan inflasi? Bapak Legowo Kusumonegoro - Presiden Direktur PT. Manulife Asset Manajemen Indonesia @l_kusumonegoro menjawab. 😊 #Repost  @c5m_metrotv with @repostapp ・・・ Menempatkan uang di rekening bank atau deposito biasanya tidak bisa mengalahkan inflasi ketika sedang tinggi, sehingga investasi jadi pilihan yang tepat untuk tumbuh di atas laju inflasi. #cerdas5menit  #JadiAndalan  @metrotv . . #tips  #inflasi  #investasi  #menabung  #bank  #deposito  #ekonomi  #reksadana  #financialliteracy  #economics  #tvshows  #indonesia 
Investasi adalah keputusan yg tepat untuk menghadapi INFLASI di 3-5thn kedepan.. CAR 3i-network recommend produk investasi unit link.. 14-20%/tahun, dan di cover asuransi jiwa sampai usia 75. * 350rb/bulan
*700rb/bulan
*1jt/bulan 
Info lebih lanjut :
Steven Antonius
081283067008

#3ivision #3inetworks #vision #inflasi #investasi #CAR #pasaruang #reksadana #obligasi #aset #saham
Menempatkan uang di rekening bank atau deposito biasanya tidak bisa mengalahkan inflasi ketika sedang tinggi, sehingga investasi jadi pilihan yang tepat untuk tumbuh di atas laju inflasi.
#cerdas5menit #JadiAndalan @metrotv .
.
#tips #inflasi #investasi #menabung #bank #deposito
NAK SIMPAN EMAS TAPI GAJI SIKIT💫

Ramai yang tanya saya. Berminat nak simpan emas tapi saya gaji kecil.

My own opinion, kalau kita gaji kecil lagila kita kena cari Jawapan untuk simpan emas. Sebab, walaupun kita hanya mampu memiliki 1gram emas, tapi nilai emas 2 akan meningkat. Jadi, In Sha Allah, akan dapat membantu tatkala kita memerlukan.

Jika disimpan wang, jumlahnya tetap sama, nilainya makin berkurang dimakan #inflasi. Mungkin ubat yg berhrga rm50 hri ini akan berharga rm100 kemudian hari. 
Bayangkn kos pendidikan anak anda 10thun lagi. Jika hari ini anda ambil langkah beli sejumlah kecil emas dan anda biarkan sahaja tanpa berbuat apa2. Mungkin emas 2 yang akan membntu beliau mnyambung pengajian nya nanti. Sebab nilai emas yang sentiasa meningkat. 
Emas itu tetap emas tak kira bentuk jenama atau saiz. Tapi pastikan emas tulen 😊

Sedikit perkongsian untuk manfaat bersama.
NAK SIMPAN EMAS TAPI GAJI SIKIT💫 Ramai yang tanya saya. Berminat nak simpan emas tapi saya gaji kecil. My own opinion, kalau kita gaji kecil lagila kita kena cari Jawapan untuk simpan emas. Sebab, walaupun kita hanya mampu memiliki 1gram emas, tapi nilai emas 2 akan meningkat. Jadi, In Sha Allah, akan dapat membantu tatkala kita memerlukan. Jika disimpan wang, jumlahnya tetap sama, nilainya makin berkurang dimakan #inflasi . Mungkin ubat yg berhrga rm50 hri ini akan berharga rm100 kemudian hari. Bayangkn kos pendidikan anak anda 10thun lagi. Jika hari ini anda ambil langkah beli sejumlah kecil emas dan anda biarkan sahaja tanpa berbuat apa2. Mungkin emas 2 yang akan membntu beliau mnyambung pengajian nya nanti. Sebab nilai emas yang sentiasa meningkat. Emas itu tetap emas tak kira bentuk jenama atau saiz. Tapi pastikan emas tulen 😊 Sedikit perkongsian untuk manfaat bersama.
Rujukan: Harga GAP 12/10/2017 = RM191/gram
.
Jom mulakan simpanan emas 1gram pertama anda sekarang. Jadikan belian pertama anda ini sebagai benchmark untuk melihat tinggi rendah harga emas semasa. 😊👍🏼
.
WhatsApp 019 843 9876 (Ramlan) untuk info lanjut. .
#publicgold #publicgoldgap #publicgoldmalaysia #publicgoldbrunei #publicgolddealer #jongkongemas #emas #dinar #perak #dirham #silver #inflasi #kotakinabalu #sabah #malaysia #sumandak #bazarpaknil #instashop #lensmurah #teamramram #1gram1bulan
Rujukan: Harga GAP 12/10/2017 = RM191/gram . Jom mulakan simpanan emas 1gram pertama anda sekarang. Jadikan belian pertama anda ini sebagai benchmark untuk melihat tinggi rendah harga emas semasa. 😊👍🏼 . WhatsApp 019 843 9876 (Ramlan) untuk info lanjut. . #publicgold  #publicgoldgap  #publicgoldmalaysia  #publicgoldbrunei  #publicgolddealer  #jongkongemas  #emas  #dinar  #perak  #dirham  #silver  #inflasi  #kotakinabalu  #sabah  #malaysia  #sumandak  #bazarpaknil  #instashop  #lensmurah  #teamramram  #1gram1bulan 
Apa yang ada pada EMAS POWERGOLD ? Hakak tahu anda malu untuk BERTANYA ( sambil lambai tangan kat silent reader tu ) ☺

Hakak dulu pun BUTA EMAS 🙈 tak rasa malu nak mengaku sebab ini benaran dong. Orang sibuk menyimpan kita wat donno ja. Bila dah membukit orang menyimpan baru lah mula nak bangkit follow rapat-rapat. 
Hakak bukan anak orang kaya nak beli emas berkilo-kilo. Tak tercapai dek akal dek non uiii. Dan sebab bukan anak orang kayalah hakak join Powergold supaya dapat kumpul emas serendah 1gram @ 0.5gram dengan harga yang lebih murah.

Matlamat kami adalah untuk mendidik masyarakat supaya celik emas dan mula menabung demi masa depan, memberi kesedaran tentang emas vs wang yang saban hari dicuri #inflasi. Emas tidak menjanjikan kita KAYA serta merta. Tetapi menjamin kita tidak MISKIN. in shaa ALLAH.

Jangan segan, Jangan malu. Kelak yang rugi diri anda sendiri 😉  Ayuh mulakan sekarang. Sampai bila nak tengok jer orang lain kumpul aset kan.

#Sajakongsi 
#JomCelikEmas
#AsetMasaDepan
#KakLeenaStokisPowergold
📱016-7805686
Apa yang ada pada EMAS POWERGOLD ? Hakak tahu anda malu untuk BERTANYA ( sambil lambai tangan kat silent reader tu ) ☺ Hakak dulu pun BUTA EMAS 🙈 tak rasa malu nak mengaku sebab ini benaran dong. Orang sibuk menyimpan kita wat donno ja. Bila dah membukit orang menyimpan baru lah mula nak bangkit follow rapat-rapat. Hakak bukan anak orang kaya nak beli emas berkilo-kilo. Tak tercapai dek akal dek non uiii. Dan sebab bukan anak orang kayalah hakak join Powergold supaya dapat kumpul emas serendah 1gram @ 0.5gram dengan harga yang lebih murah. Matlamat kami adalah untuk mendidik masyarakat supaya celik emas dan mula menabung demi masa depan, memberi kesedaran tentang emas vs wang yang saban hari dicuri #inflasi . Emas tidak menjanjikan kita KAYA serta merta. Tetapi menjamin kita tidak MISKIN. in shaa ALLAH. Jangan segan, Jangan malu. Kelak yang rugi diri anda sendiri 😉 Ayuh mulakan sekarang. Sampai bila nak tengok jer orang lain kumpul aset kan. #Sajakongsi  #JomCelikEmas  #AsetMasaDepan  #KakLeenaStokisPowergold  📱016-7805686
Infografis Perkembangan Inflasi Tasikmalaya September 2017
.
.
#inflasi #infografis #informasi #tasikmalaya #oneinformationaday #kabitatsm #bankindonesiatasikmalaya #cpbi2017 #BIready #publicinterest
apa perbedaan uang (money) dan mata uang (currency) ?? Apa itu UANG atau MONEY?

Secara umum uang dapat diartikan sebagai alat pembayaran transaksi,uang memiliki NILAI, REAL, NYATA dan ANTI INFLASI. Sehingga uang bisa disebut ciptaan Tuhan, yang memenuhi standart ini adalah emas, atau dirham pada zaman rasulullah dulu. Jadi yang saya maksudkan uang disini adalah yang sesungguhnya REAL MONEY.

Jika uang (yang sebenarnya) digunakan di semua Negara nilainya jelas tanpa embel-embel turun terhadap mata uang Negara tetangga, tidak ada slogan seperti itu. Karena nilai (value) nya jelas real nyata dan anti inflasi.

apakah berbeda dengan uang yang kita pegang dan cari saat ini?. Seperti dollar, euro atau rupiah. Ternyata berbeda kawan itulah yang disebut mata uang.

Pengertian MATA UANG atau CURRENCY

Menurut Wikipedia “mata uang adalah alat pembayaran transaksi ekonomi di suatu Negara” sangat berbeda sekali jika mata uang inilah buatan manusia, tergerus inflasi, dan hanya berupa angka-angka dalam kertas. Dan sangat jelas Wikipedia pun menjelaskan alat pembayaran transaksi di suatu Negara tidak semua Negara.

Coba bedakan uang kertas Rp 2.000 dengan uang kertas Rp 20.000. apakah berbedaan di keduanya? Nilainya? Atau Cuma tulisannya?

Misalkan Rp2000 ditulis dengan Rp20.000 bisa saja kan? Tidak ada nilai intrinsiknya sama sekali. jadi jelas di kedua uang tersebut tidak ada bedanya. Kenapa kalau dibuat beli bakso kedua uang tersebut berbeda perlakuan? Karena tintanya tertulis lebih besar dan satunya lebih kecil. Itulah yang dimaksud mata uang. Bedanya hanya tulisan (tinta). lanjutkan membaca=> (link di bio)

#TintaLiterasi #ekonomi #economy #money #currency #informasi #inflasi #krisis #economycrisis #salamliterasi #indonesia #rupiah #duit #matauang #uang #belajar #sejarah #emas #dollar #dunia #global #conspiracy #teory
apa perbedaan uang (money) dan mata uang (currency) ?? Apa itu UANG atau MONEY? Secara umum uang dapat diartikan sebagai alat pembayaran transaksi,uang memiliki NILAI, REAL, NYATA dan ANTI INFLASI. Sehingga uang bisa disebut ciptaan Tuhan, yang memenuhi standart ini adalah emas, atau dirham pada zaman rasulullah dulu. Jadi yang saya maksudkan uang disini adalah yang sesungguhnya REAL MONEY. Jika uang (yang sebenarnya) digunakan di semua Negara nilainya jelas tanpa embel-embel turun terhadap mata uang Negara tetangga, tidak ada slogan seperti itu. Karena nilai (value) nya jelas real nyata dan anti inflasi. apakah berbeda dengan uang yang kita pegang dan cari saat ini?. Seperti dollar, euro atau rupiah. Ternyata berbeda kawan itulah yang disebut mata uang. Pengertian MATA UANG atau CURRENCY Menurut Wikipedia “mata uang adalah alat pembayaran transaksi ekonomi di suatu Negara” sangat berbeda sekali jika mata uang inilah buatan manusia, tergerus inflasi, dan hanya berupa angka-angka dalam kertas. Dan sangat jelas Wikipedia pun menjelaskan alat pembayaran transaksi di suatu Negara tidak semua Negara. Coba bedakan uang kertas Rp 2.000 dengan uang kertas Rp 20.000. apakah berbedaan di keduanya? Nilainya? Atau Cuma tulisannya? Misalkan Rp2000 ditulis dengan Rp20.000 bisa saja kan? Tidak ada nilai intrinsiknya sama sekali. jadi jelas di kedua uang tersebut tidak ada bedanya. Kenapa kalau dibuat beli bakso kedua uang tersebut berbeda perlakuan? Karena tintanya tertulis lebih besar dan satunya lebih kecil. Itulah yang dimaksud mata uang. Bedanya hanya tulisan (tinta). lanjutkan membaca=> (link di bio) #TintaLiterasi  #ekonomi  #economy  #money  #currency  #informasi  #inflasi  #krisis  #economycrisis  #salamliterasi  #indonesia  #rupiah  #duit  #matauang  #uang  #belajar  #sejarah  #emas  #dollar  #dunia  #global  #conspiracy  #teory 
Artinya, selama sembilan bulan berjalan, rata-rata setiap bulan terjadi inflasi di level #grosir untuk Bahan Bangunan atau konstruksi sebesar itu. Kenaikan tersebut utamanya terjadi pada kenaikan pada harga komoditas #besi dan #beton.
.
Terakhir, di September lalu, IHPB Bahan Bangunan atau konstruksi naik 0,68% setelah di bulan sebelumnya juga naik 0,26%. Utamanya, terjadi karena kenaikan #hargakomoditas besi beton, kawat dan sejenisnya, #paku, #mur, #baut, #besi lainnya, dan #BahanBangunan dari #aluminium.
.
"Sehingga di tahun #kalender IHPB #kostruksi ini (mengalami inflasi) 2,61%. Sementara YoY-nya (#inflasi) 3,02%," kata Kepala BPS Suhariyanto, Senin (2/10) lalu.
.
Peneliti Institute for Development of Economics and Finance (Indef) Bhima Yudhistira Adhinegara mengatakan, saat ini produksi #semen melebihi kapasitasnya. Sementara industri #logam dasar turun sepanjang 2016 lalu. Kapasitas produksinya kata Bhima hanya 60%.
.
Selengkapnya:
http://nasional.kontan.co.id/news/harga-bahan-bangunan-naik-028-setiap-bulan
--------------------------------------------
Web : www.bbi.co.id
Contact : info@bakrie-building.com
--------------------------------------------
Explore our products and activities by following our social media @bbisolution or kindly visit us at www.bbi.co.id. For any other inquiries, don't hesitate to contact us.
--------------------------------------------
#BBIInfo #BBISolution #buildingmaterials #buildingmaterial #infobahanbangunan #berita #informasi #kontraktor #bangunrumah
Artinya, selama sembilan bulan berjalan, rata-rata setiap bulan terjadi inflasi di level #grosir  untuk Bahan Bangunan atau konstruksi sebesar itu. Kenaikan tersebut utamanya terjadi pada kenaikan pada harga komoditas #besi  dan #beton . . Terakhir, di September lalu, IHPB Bahan Bangunan atau konstruksi naik 0,68% setelah di bulan sebelumnya juga naik 0,26%. Utamanya, terjadi karena kenaikan #hargakomoditas  besi beton, kawat dan sejenisnya, #paku , #mur , #baut , #besi  lainnya, dan #BahanBangunan  dari #aluminium . . "Sehingga di tahun #kalender  IHPB #kostruksi  ini (mengalami inflasi) 2,61%. Sementara YoY-nya (#inflasi ) 3,02%," kata Kepala BPS Suhariyanto, Senin (2/10) lalu. . Peneliti Institute for Development of Economics and Finance (Indef) Bhima Yudhistira Adhinegara mengatakan, saat ini produksi #semen  melebihi kapasitasnya. Sementara industri #logam  dasar turun sepanjang 2016 lalu. Kapasitas produksinya kata Bhima hanya 60%. . Selengkapnya: http://nasional.kontan.co.id/news/harga-bahan-bangunan-naik-028-setiap-bulan -------------------------------------------- Web : www.bbi.co.id Contact : info@bakrie-building.com -------------------------------------------- Explore our products and activities by following our social media @bbisolution or kindly visit us at www.bbi.co.id. For any other inquiries, don't hesitate to contact us. -------------------------------------------- #BBIInfo  #BBISolution  #buildingmaterials  #buildingmaterial  #infobahanbangunan  #berita  #informasi  #kontraktor  #bangunrumah 
Laurens Adii, petani yang mampu hasilkan lebih dari 2 ton padi dari lahannya seluas 3/4 hektar.
.
.
.
> Rela kubur honor di pemerintahan dan bersaing dengan masyarakat trans di Kampung Bumi Raya SP 1, Distrik Nabire Barat melalui bercocok tanam.
#nabire #petanilokal #pertanian #pertanianindonesia #berasberkualitas #inflasi #indonesia #wajahnegeriku #indonesia
WANG KERTAS & INFLASI~ [Duit kertas RM1 1980-an, 1990-an & kini]

RM1 dulu tak sama dengan RM1 sekarang. 
Sewaktu membeli barang, selalu kedengaran macam ni 'harga barang sekarang dah naik la...kalau dulu, rm1, boleh beli macam macam...sekarang.....bla bla bla...'
bila dah baca post ni, sedarlah bahawa:
'sekarang nilai wang kita yang semakin jatuh...nak beli barang yang sama, tapi kena beli dengan nilai wang yg lebih banyak'

Sebagai contoh: nilai RM1
:tahun 1980 an - boleh beli 2 cawan air kopi
:tahun 1990-an hanya boleh beli secawan air kopi
:sekarang?
:masa akan datang?? Kesimpulannya, harga barang dirasakan makin mahal dan tinggi lantaran nilai mata wang kertas yang makin jatuh dari tahun ke tahun... Sebab itu, untuk membeli barang yang sama, perlukan wang yang lebih!

Kerana inflasi, keupayaan membeli berkurang!! nilai wang kertas jatuh tahun ke tahun, TETAPI tidak pada emas. EMAS KALIS INFLASI! *Setiap kali wang kertas dicetak dengan 'rupa' yang baru setiap kali itulah nilainya sudah berbeza.. sudah menurun. Antara sedar tak sedar jer~

Jadi bagi yang dah sedar, buat langkah bijak anda sekarang. Juga bagi yang dah lama sedar tapi masih bertangguh.

Bagi yang masih tak sedar jangan cakap saya tak pernah bagitau ya. Jangan tunggu harga RM300/gram baru nak simpan. 
Mari mula simpan emas. Mulakan hari ini. Segera hubungi saya untuk membuka akaun GAP anda!  Saya sedia membantu.

authorized dealer anda;
FATIMAH ABDUL RAZAK
#PG00104628
direct whatssapp saya : 012-9675730

#inflasi
#wangfiat
#eamskalisinflasi
#PG00104628
WANG KERTAS & INFLASI~ [Duit kertas RM1 1980-an, 1990-an & kini] RM1 dulu tak sama dengan RM1 sekarang. Sewaktu membeli barang, selalu kedengaran macam ni 'harga barang sekarang dah naik la...kalau dulu, rm1, boleh beli macam macam...sekarang.....bla bla bla...' bila dah baca post ni, sedarlah bahawa: 'sekarang nilai wang kita yang semakin jatuh...nak beli barang yang sama, tapi kena beli dengan nilai wang yg lebih banyak' Sebagai contoh: nilai RM1 :tahun 1980 an - boleh beli 2 cawan air kopi :tahun 1990-an hanya boleh beli secawan air kopi :sekarang? :masa akan datang?? Kesimpulannya, harga barang dirasakan makin mahal dan tinggi lantaran nilai mata wang kertas yang makin jatuh dari tahun ke tahun... Sebab itu, untuk membeli barang yang sama, perlukan wang yang lebih! Kerana inflasi, keupayaan membeli berkurang!! nilai wang kertas jatuh tahun ke tahun, TETAPI tidak pada emas. EMAS KALIS INFLASI! *Setiap kali wang kertas dicetak dengan 'rupa' yang baru setiap kali itulah nilainya sudah berbeza.. sudah menurun. Antara sedar tak sedar jer~ Jadi bagi yang dah sedar, buat langkah bijak anda sekarang. Juga bagi yang dah lama sedar tapi masih bertangguh. Bagi yang masih tak sedar jangan cakap saya tak pernah bagitau ya. Jangan tunggu harga RM300/gram baru nak simpan. Mari mula simpan emas. Mulakan hari ini. Segera hubungi saya untuk membuka akaun GAP anda! Saya sedia membantu. authorized dealer anda; FATIMAH ABDUL RAZAK #PG00104628  direct whatssapp saya : 012-9675730 #inflasi  #wangfiat  #eamskalisinflasi  #PG00104628 
Ketika Pimpinan Memberikan Kepercayaan..
Maka kami berikan sebuah penampilan..Menceritakan apa yg biasa kami kerjakan. Tidak berlebih,pas sesuai porsi..Terkadang rutinitas kami menarik bagi pihak lain yang antusias. Sangat menyenangkan...😉
#shkjabar
#distribusijabar
#kamiapaadanya
#inflasi
Ketika Pimpinan Memberikan Kepercayaan.. Maka kami berikan sebuah penampilan..Menceritakan apa yg biasa kami kerjakan. Tidak berlebih,pas sesuai porsi..Terkadang rutinitas kami menarik bagi pihak lain yang antusias. Sangat menyenangkan...😉 #shkjabar  #distribusijabar  #kamiapaadanya  #inflasi 
Kerja Bersama Data
Merupakan seruan bagi seluruh elemen bangsa untuk bekerja bersama membangun Indonesia dengan mengacu statistik sebagai landasannya - Kecuk Suhariyanto, Kepala BPS RI
.
.
.
.
#hsn2017 #haristatistiknasional2017 #bps #badanpusatstatistik #civilservant #kerjabersamadata #data #cintadata #inflasi #inflasibulanan #pressrelease #harga
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning
® Masalah plak dan karang gigi
® Masalah mulut berbau
® Masalah kaviti

Black Magic whitening teeth organik

100% Halal
100% Daripada cengkerang kelapa
100% Diluluskan KKM
100% Tiada bau dan rasa
100% Mudah dan selamat
100% Tiada bahan penghakis
100% Berkualiti tinggi
100% Dijamin selesaikan masalah anda

Berminat?

RM 58 semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Wasap segera
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning ® Masalah plak dan karang gigi ® Masalah mulut berbau ® Masalah kaviti Black Magic whitening teeth organik 100% Halal 100% Daripada cengkerang kelapa 100% Diluluskan KKM 100% Tiada bau dan rasa 100% Mudah dan selamat 100% Tiada bahan penghakis 100% Berkualiti tinggi 100% Dijamin selesaikan masalah anda Berminat? RM 58 semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Wasap segera http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP 
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning
® Masalah plak dan karang gigi
® Masalah mulut berbau
® Masalah kaviti

Black Magic whitening teeth organik

100% Halal
100% Daripada cengkerang kelapa
100% Diluluskan KKM
100% Tiada bau dan rasa
100% Mudah dan selamat
100% Tiada bahan penghakis
100% Berkualiti tinggi
100% Dijamin selesaikan masalah anda

Berminat?

RM 58 semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Wasap segera
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning ® Masalah plak dan karang gigi ® Masalah mulut berbau ® Masalah kaviti Black Magic whitening teeth organik 100% Halal 100% Daripada cengkerang kelapa 100% Diluluskan KKM 100% Tiada bau dan rasa 100% Mudah dan selamat 100% Tiada bahan penghakis 100% Berkualiti tinggi 100% Dijamin selesaikan masalah anda Berminat? RM 58 semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Wasap segera http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP 
TRUST US !
WE MADE IT YOU !

Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning
® Masalah plak dan karang gigi
® Masalah mulut berbau
® Masalah kaviti

Black Magic whitening teeth organik

100% Halal
100% Daripada cengkerang kelapa
100% Diluluskan KKM
100% Tiada bau dan rasa
100% Mudah dan selamat
100% Tiada bahan penghakis
100% Berkualiti tinggi
100% Dijamin selesaikan masalah anda

Berminat?

RM 58 semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Wasap segera
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP
TRUST US ! WE MADE IT YOU ! Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning ® Masalah plak dan karang gigi ® Masalah mulut berbau ® Masalah kaviti Black Magic whitening teeth organik 100% Halal 100% Daripada cengkerang kelapa 100% Diluluskan KKM 100% Tiada bau dan rasa 100% Mudah dan selamat 100% Tiada bahan penghakis 100% Berkualiti tinggi 100% Dijamin selesaikan masalah anda Berminat? RM 58 semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Wasap segera http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP 
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda 
Rm 58 Semenanjung Malaysia
Rm 62 Sabah Sarawak

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda Rm 58 Semenanjung Malaysia Rm 62 Sabah Sarawak Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda 
Rm 58 Semenanjung Malaysia
Rm 62 Sabah Sarawak

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda Rm 58 Semenanjung Malaysia Rm 62 Sabah Sarawak Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
We made it for you...
Trust it.. Any problem with yellow teeths?
Any required?

RM 58 SM
RM 62 SS

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
We made it for you... Trust it.. Any problem with yellow teeths? Any required? RM 58 SM RM 62 SS Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning
® Masalah plak dan karang gigi
® Masalah mulut berbau
® Masalah kaviti

Black Magic whitening teeth organik

100% Halal
100% Daripada cengkerang kelapa
100% Diluluskan KKM
100% Tiada bau dan rasa
100% Mudah dan selamat
100% Tiada bahan penghakis
100% Berkualiti tinggi
100% Dijamin selesaikan masalah anda

Berminat?

RM 58 semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Wasap segera
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning ® Masalah plak dan karang gigi ® Masalah mulut berbau ® Masalah kaviti Black Magic whitening teeth organik 100% Halal 100% Daripada cengkerang kelapa 100% Diluluskan KKM 100% Tiada bau dan rasa 100% Mudah dan selamat 100% Tiada bahan penghakis 100% Berkualiti tinggi 100% Dijamin selesaikan masalah anda Berminat? RM 58 semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Wasap segera http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP 
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda 
Rm 58 Semenanjung Malaysia
Rm 62 Sabah Sarawak

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda Rm 58 Semenanjung Malaysia Rm 62 Sabah Sarawak Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda 
Rm 58 Semenanjung Malaysia
Rm 62 Sabah Sarawak

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda Rm 58 Semenanjung Malaysia Rm 62 Sabah Sarawak Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda 
Rm 58 Semenanjung Malaysia
Rm 62 Sabah Sarawak

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda Rm 58 Semenanjung Malaysia Rm 62 Sabah Sarawak Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
SAVE NO PHONE SY, BERMINAT BILA2 BLEH WASAP, ADA KAWAN BERMINAT, BOLEH TOLONG SELESAIKAN MASALAHNYA.

BLACKMAGIC WHITENING TEETH ORGANIC

Penyelesaian mudah untuk masalah gigi kuning,plak dan  bau mulut disebabkan taik gigi

Diperbuat daripada kulit kelapa yang berkualiti tinggi

Tidak menghakis gigi

Menjimat kan wang anda sehingga beratusan ringgit..
Tunggu apa lagi?? RM 58 SM
RM 62 SS

Order segera ,

http://www.wasap.my/60184057554/BM

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
SAVE NO PHONE SY, BERMINAT BILA2 BLEH WASAP, ADA KAWAN BERMINAT, BOLEH TOLONG SELESAIKAN MASALAHNYA. BLACKMAGIC WHITENING TEETH ORGANIC Penyelesaian mudah untuk masalah gigi kuning,plak dan bau mulut disebabkan taik gigi Diperbuat daripada kulit kelapa yang berkualiti tinggi Tidak menghakis gigi Menjimat kan wang anda sehingga beratusan ringgit.. Tunggu apa lagi?? RM 58 SM RM 62 SS Order segera , http://www.wasap.my/60184057554/BM #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
SAVE NO PHONE SY, BERMINAT BILA2 BLEH WASAP, ADA KAWAN BERMINAT, BOLEH TOLONG SELESAIKAN MASALAHNYA.

BLACKMAGIC WHITENING TEETH ORGANIC

Penyelesaian mudah untuk masalah gigi kuning,plak dan  bau mulut disebabkan taik gigi

Diperbuat daripada kulit kelapa yang berkualiti tinggi

Tidak menghakis gigi

Menjimat kan wang anda sehingga beratusan ringgit..
Tunggu apa lagi?? RM 58 SM
RM 62 SS

Order segera ,

http://www.wasap.my/60184057554/BM

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
SAVE NO PHONE SY, BERMINAT BILA2 BLEH WASAP, ADA KAWAN BERMINAT, BOLEH TOLONG SELESAIKAN MASALAHNYA. BLACKMAGIC WHITENING TEETH ORGANIC Penyelesaian mudah untuk masalah gigi kuning,plak dan bau mulut disebabkan taik gigi Diperbuat daripada kulit kelapa yang berkualiti tinggi Tidak menghakis gigi Menjimat kan wang anda sehingga beratusan ringgit.. Tunggu apa lagi?? RM 58 SM RM 62 SS Order segera , http://www.wasap.my/60184057554/BM #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
SAVE NO PHONE SY, BERMINAT BILA2 BLEH WASAP, ADA KAWAN BERMINAT, BOLEH TOLONG SELESAIKAN MASALAHNYA.

BLACKMAGIC WHITENING TEETH ORGANIC

Penyelesaian mudah untuk masalah gigi kuning,plak dan  bau mulut disebabkan taik gigi

Diperbuat daripada kulit kelapa yang berkualiti tinggi

Tidak menghakis gigi

Menjimat kan wang anda sehingga beratusan ringgit..
Tunggu apa lagi?? RM 58 SM
RM 62 SS

Order segera ,

http://www.wasap.my/60184057554/BM

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
SAVE NO PHONE SY, BERMINAT BILA2 BLEH WASAP, ADA KAWAN BERMINAT, BOLEH TOLONG SELESAIKAN MASALAHNYA. BLACKMAGIC WHITENING TEETH ORGANIC Penyelesaian mudah untuk masalah gigi kuning,plak dan bau mulut disebabkan taik gigi Diperbuat daripada kulit kelapa yang berkualiti tinggi Tidak menghakis gigi Menjimat kan wang anda sehingga beratusan ringgit.. Tunggu apa lagi?? RM 58 SM RM 62 SS Order segera , http://www.wasap.my/60184057554/BM #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar

Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm.

Serbuk arang aktif.
Memutihkan gigi secara semula jadi.
Tidak menghakis dan selamat. 
100% organik. 
LULUS KKM

RM 58 SM
RM 62 SS

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm. Serbuk arang aktif. Memutihkan gigi secara semula jadi. Tidak menghakis dan selamat. 100% organik. LULUS KKM RM 58 SM RM 62 SS Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar

Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm.

Serbuk arang aktif.
Memutihkan gigi secara semula jadi.
Tidak menghakis dan selamat. 
100% organik. 
LULUS KKM

RM 58 SM
RM 62 SS

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm. Serbuk arang aktif. Memutihkan gigi secara semula jadi. Tidak menghakis dan selamat. 100% organik. LULUS KKM RM 58 SM RM 62 SS Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar

Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm.

Serbuk arang aktif.
Memutihkan gigi secara semula jadi.
Tidak menghakis dan selamat. 
100% organik. 
LULUS KKM

RM 58 SM
RM 62 SS

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
Hanya memberus gigi dengan BLack Magic 2 kali sehari anda bakal terpaksa berdepan dengan masalah gigi putih bersinar Produk 100% semulajadi tanpa kesan sampingan dan lulus kkm. Serbuk arang aktif. Memutihkan gigi secara semula jadi. Tidak menghakis dan selamat. 100% organik. LULUS KKM RM 58 SM RM 62 SS Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Inflasi yang terjadi pada September didominasi dari uang kuliah akademik atau perguruan tinggi sebesar 0,04 persen.

tirto.id - Data dari Badan Pusat Statistik (BPS) menunjukkan pada September 2017 terjadi inflasi sebesar 0,08 persen yang bersumber dari kelompok pengeluaran pendidikan, rekreasi, dan olahraga. “Semua kelompok pengeluaran mengalami inflasi kecuali bahan makanan. Inflasi terbesarnya terjadi pada kelompok pendidikan, rekreasi, dan olahraga dengan tingkat inflasi sebesar 1,03 persen pada September 2017,” ungkap Kepala BPS Suhariyanto saat jumpa pers di Jakarta, Senin (2/10/2017), seperti dikutip dari Antara. 
Ia menambahkan, inflasi yang terjadi pada September didominasi dari uang kuliah akademik atau perguruan tinggi sebesar 0,04 persen, lalu uang sekolah SD hingga SMA, dan rekreasi masing-masing menyumbang 0,01 persen. 
Menurut data yang dimiliki BPS, pada September lalu terjadi inflasi sebesar 0,13 persen. Tingkat inflasi tahun kalender terhitung dari Januari-September 2017 sebesar 2,66 persen sedangkan tingkat inflasi tahun ke tahun (year-on-year/yoy) sebesar 3,72 persen. 
Komponen inti pada September mengalami inflasi sebesar 0,35 persen, sedangkan tingkat komponen inti tahun kalender mengalami inflasi sebesar 2,51 persen. 
Sementara itu, komponen harga yang diatur pemerintah mengalami inflasi sebesar 0,15 persen, komponen harga bergejolak mengalami deflasi 0,67 persen, dan komponen energi mengalami inflasi 0,06 persen. 
Suhariyanto mengatakan, berdasarkan pengamatan yang dilakukan BPS di 82 kota, tercatat 50 kota yang mengalami inflasi dan sebanyak 32 kota

source: https://tirto.id/pendidikan-sumbang-angka-inflasi-terbesar-september-2017-cxFr

#pendidikan #kabarpendidikan #pendidikanindonesia #kabarterbaru #inflasi
Inflasi yang terjadi pada September didominasi dari uang kuliah akademik atau perguruan tinggi sebesar 0,04 persen. tirto.id - Data dari Badan Pusat Statistik (BPS) menunjukkan pada September 2017 terjadi inflasi sebesar 0,08 persen yang bersumber dari kelompok pengeluaran pendidikan, rekreasi, dan olahraga. “Semua kelompok pengeluaran mengalami inflasi kecuali bahan makanan. Inflasi terbesarnya terjadi pada kelompok pendidikan, rekreasi, dan olahraga dengan tingkat inflasi sebesar 1,03 persen pada September 2017,” ungkap Kepala BPS Suhariyanto saat jumpa pers di Jakarta, Senin (2/10/2017), seperti dikutip dari Antara. Ia menambahkan, inflasi yang terjadi pada September didominasi dari uang kuliah akademik atau perguruan tinggi sebesar 0,04 persen, lalu uang sekolah SD hingga SMA, dan rekreasi masing-masing menyumbang 0,01 persen. Menurut data yang dimiliki BPS, pada September lalu terjadi inflasi sebesar 0,13 persen. Tingkat inflasi tahun kalender terhitung dari Januari-September 2017 sebesar 2,66 persen sedangkan tingkat inflasi tahun ke tahun (year-on-year/yoy) sebesar 3,72 persen. Komponen inti pada September mengalami inflasi sebesar 0,35 persen, sedangkan tingkat komponen inti tahun kalender mengalami inflasi sebesar 2,51 persen. Sementara itu, komponen harga yang diatur pemerintah mengalami inflasi sebesar 0,15 persen, komponen harga bergejolak mengalami deflasi 0,67 persen, dan komponen energi mengalami inflasi 0,06 persen. Suhariyanto mengatakan, berdasarkan pengamatan yang dilakukan BPS di 82 kota, tercatat 50 kota yang mengalami inflasi dan sebanyak 32 kota source: https://tirto.id/pendidikan-sumbang-angka-inflasi-terbesar-september-2017-cxFr #pendidikan  #kabarpendidikan  #pendidikanindonesia  #kabarterbaru  #inflasi 
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda 
Rm 58 Semenanjung Malaysia
Rm 62 Sabah Sarawak

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda Rm 58 Semenanjung Malaysia Rm 62 Sabah Sarawak Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda 
Rm 58 Semenanjung Malaysia
Rm 62 Sabah Sarawak

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda Rm 58 Semenanjung Malaysia Rm 62 Sabah Sarawak Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda 
Rm 58 Semenanjung Malaysia
Rm 62 Sabah Sarawak

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

Klik aje 📱  http://www.wasap.my
60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal
KEPAKARAN kami membuat anda TERSENYUM TAYANG GIGI 😬 tanpa was-was sehingga yang melihat terpahat dalam hati. ❤ ✅Student lebih konfiden buat presentation depan kelas. ✅Anak dara dan Anak teruna dapat senyum lebar depan mertua. ✅Perokok tegar, happy dapat gigi putih seperti dahulu kala. ✅Peminum kopi dapat minum dengan tenang hati. ❎Jangan Tunggu lagi. Sampai bila nak sembunyikan gigi.? ❎sampai bila nak hilang konfiden bila nak buka mulut depan buah hati? 🔛 Ayuh! Berjuang kembali untuk GIGI PUTIH Anda Rm 58 Semenanjung Malaysia Rm 62 Sabah Sarawak Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Klik aje 📱 http://www.wasap.my 60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal 
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning
® Masalah plak dan karang gigi
® Masalah mulut berbau
® Masalah kaviti

Black Magic whitening teeth organik

100% Halal
100% Daripada cengkerang kelapa
100% Diluluskan KKM
100% Tiada bau dan rasa
100% Mudah dan selamat
100% Tiada bahan penghakis
100% Berkualiti tinggi
100% Dijamin selesaikan masalah anda

Berminat?

RM 58 semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Wasap segera
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning ® Masalah plak dan karang gigi ® Masalah mulut berbau ® Masalah kaviti Black Magic whitening teeth organik 100% Halal 100% Daripada cengkerang kelapa 100% Diluluskan KKM 100% Tiada bau dan rasa 100% Mudah dan selamat 100% Tiada bahan penghakis 100% Berkualiti tinggi 100% Dijamin selesaikan masalah anda Berminat? RM 58 semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Wasap segera http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP 
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning
® Masalah plak dan karang gigi
® Masalah mulut berbau
® Masalah kaviti

Black Magic whitening teeth organik

100% Halal
100% Daripada cengkerang kelapa
100% Diluluskan KKM
100% Tiada bau dan rasa
100% Mudah dan selamat
100% Tiada bahan penghakis
100% Berkualiti tinggi
100% Dijamin selesaikan masalah anda

Berminat?

RM 58 semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Wasap segera
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning ® Masalah plak dan karang gigi ® Masalah mulut berbau ® Masalah kaviti Black Magic whitening teeth organik 100% Halal 100% Daripada cengkerang kelapa 100% Diluluskan KKM 100% Tiada bau dan rasa 100% Mudah dan selamat 100% Tiada bahan penghakis 100% Berkualiti tinggi 100% Dijamin selesaikan masalah anda Berminat? RM 58 semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Wasap segera http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP 
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning
® Masalah plak dan karang gigi
® Masalah mulut berbau
® Masalah kaviti

Black Magic whitening teeth organik

100% Halal
100% Daripada cengkerang kelapa
100% Diluluskan KKM
100% Tiada bau dan rasa
100% Mudah dan selamat
100% Tiada bahan penghakis
100% Berkualiti tinggi
100% Dijamin selesaikan masalah anda

Berminat?

RM 58 semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Wasap segera
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP
Anda ada masalah ini? ® Gigi kuning ® Masalah plak dan karang gigi ® Masalah mulut berbau ® Masalah kaviti Black Magic whitening teeth organik 100% Halal 100% Daripada cengkerang kelapa 100% Diluluskan KKM 100% Tiada bau dan rasa 100% Mudah dan selamat 100% Tiada bahan penghakis 100% Berkualiti tinggi 100% Dijamin selesaikan masalah anda Berminat? RM 58 semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Wasap segera http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP 
Mownink y'alll ! Mulakan hari anda dengan senyuman!

Gigi yang putih senyum tanpa ada alasan lagi !! Berminat putihkan gigi?

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Wasap sy 0184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activecharcoal #jjcm #kkm #drama #gigicantik
Mownink y'alll ! Mulakan hari anda dengan senyuman! Gigi yang putih senyum tanpa ada alasan lagi !! Berminat putihkan gigi? RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Wasap sy 0184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activecharcoal  #jjcm  #kkm  #drama  #gigicantik 
Mownink y'alll ! Mulakan hari anda dengan senyuman!

Gigi yang putih senyum tanpa ada alasan lagi !! Berminat putihkan gigi?

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Wasap sy 0184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activecharcoal #jjcm #kkm #drama #gigicantik
Mownink y'alll ! Mulakan hari anda dengan senyuman! Gigi yang putih senyum tanpa ada alasan lagi !! Berminat putihkan gigi? RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Wasap sy 0184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activecharcoal  #jjcm  #kkm  #drama  #gigicantik 
Mownink y'alll ! Mulakan hari anda dengan senyuman!

Gigi yang putih senyum tanpa ada alasan lagi !! Berminat putihkan gigi?

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Wasap sy 0184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeth #charcoal #arangaktif #activecharcoal #jjcm #kkm #drama #gigicantik
Mownink y'alll ! Mulakan hari anda dengan senyuman! Gigi yang putih senyum tanpa ada alasan lagi !! Berminat putihkan gigi? RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Wasap sy 0184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeth  #charcoal  #arangaktif  #activecharcoal  #jjcm  #kkm  #drama  #gigicantik 
"Survival"

Disinilah sebagian masyarakat kita mencoba bertahan dari laju #inflasi yang datang bak banjir bandang. Saya sendiri percaya bahwa ada #solusi yang cukup #sederhana dari berbagai masalah yang buat resah.

Seandainya #PemDa mau mengalokasikan pendapatan #pajak #Mall-Mall mewah untuk perbaikan infrastruktur #pasar #tradisional, saya yakin masyarakat akan sedikit terbantu dari hantu kemiskinan.

Kitapun bisa berpartisipasi... Yuks belanja di sini. Becek, panas, tapi murah & ramah. Sayuran & buah segar yang terjual, akan membuat mereka tegar. Kita ga akan cuma survive, kita akan strive.
"Survival" Disinilah sebagian masyarakat kita mencoba bertahan dari laju #inflasi  yang datang bak banjir bandang. Saya sendiri percaya bahwa ada #solusi  yang cukup #sederhana  dari berbagai masalah yang buat resah. Seandainya #PemDa  mau mengalokasikan pendapatan #pajak  #Mall -Mall mewah untuk perbaikan infrastruktur #pasar  #tradisional , saya yakin masyarakat akan sedikit terbantu dari hantu kemiskinan. Kitapun bisa berpartisipasi... Yuks belanja di sini. Becek, panas, tapi murah & ramah. Sayuran & buah segar yang terjual, akan membuat mereka tegar. Kita ga akan cuma survive, kita akan strive.
Hmmm takpe2 I know. Takyah la makan goreng pisang. Kan? Kan?

#Inflasi #NewDietPlan #TakyahExerciseatauMakanUbatPun
Membeli dan menyimpan emas.

Berapa harga HARI INI?
belilah...
Kerana,

HARGA EMAS TIDAK PERNAH MURAH.

Harga HARI INI tak akan sama dengan HARGA 5 atau 10 tahun akan datang.

10 tahun lepas, kita masih MAMPU membeli emas 102 - 112/gram. (Harga sekarang rm195 - 205/gram)

MELIHAT analisis "Pakar Emas" yang menjangkakan HARGA pada tahun 2020 sekitar 500 - 503/gram. Jangan lupa... harga barangan lain juga tidak akan kekal seperti tahun 2017.

TUKARKAN RINGGIT kepada GRAM 👍

#Simpanemas #tukarduitjadiemas #asilahgold #inflasi #powergold #emas #ilmuemas
Membeli dan menyimpan emas. Berapa harga HARI INI? belilah... Kerana, HARGA EMAS TIDAK PERNAH MURAH. Harga HARI INI tak akan sama dengan HARGA 5 atau 10 tahun akan datang. 10 tahun lepas, kita masih MAMPU membeli emas 102 - 112/gram. (Harga sekarang rm195 - 205/gram) MELIHAT analisis "Pakar Emas" yang menjangkakan HARGA pada tahun 2020 sekitar 500 - 503/gram. Jangan lupa... harga barangan lain juga tidak akan kekal seperti tahun 2017. TUKARKAN RINGGIT kepada GRAM 👍 #Simpanemas  #tukarduitjadiemas  #asilahgold  #inflasi  #powergold  #emas  #ilmuemas 
Tahun 70an dulu kat Lembah Klang ni boleh dapat lagi rumah teres dua tingkat bawah RM70,000. Sekarang kalau dapat RM500,000 pun dah kira nasib baik. 30 tahun lagi? #inflasi #kossarahidup
Tahun 70an dulu kat Lembah Klang ni boleh dapat lagi rumah teres dua tingkat bawah RM70,000. Sekarang kalau dapat RM500,000 pun dah kira nasib baik. 30 tahun lagi? #inflasi  #kossarahidup 
JUAL BELI
.
.
Mesin kasir berdecing | di pasar-pasar bau kencing | antrean bergeming | duit kini bersuara bising | jual beli harga dibanting
.
Di pertokoan | yang bermotif kulit macan | yang berdiri kokoh di persimpangan | orang-orang mengantre seperti korban pengungsian | dengan diskon sebagai umpan | mereka berbaris bergesekan
.
Mereka diteror iklan | tapi tak merasa jadi korban | padahal mereka telah goyah | mereka kalah .
.
Jakarta, 24 September 2017
.
.
Sajak : @persianagalih
Foto : @herkayanis
.
.
#puisi #pantun #sajak #syair #puisicinta #indonesia #bahasa #bahasaindonesia #sastra #sastraindonesia #mesintik #art #duit #uang #inflasi #belanja #PersianaGalih #HerkaYanis #beli #jual #pasar
JUAL BELI . . Mesin kasir berdecing | di pasar-pasar bau kencing | antrean bergeming | duit kini bersuara bising | jual beli harga dibanting . Di pertokoan | yang bermotif kulit macan | yang berdiri kokoh di persimpangan | orang-orang mengantre seperti korban pengungsian | dengan diskon sebagai umpan | mereka berbaris bergesekan . Mereka diteror iklan | tapi tak merasa jadi korban | padahal mereka telah goyah | mereka kalah . . Jakarta, 24 September 2017 . . Sajak : @persianagalih Foto : @herkayanis . . #puisi  #pantun  #sajak  #syair  #puisicinta  #indonesia  #bahasa  #bahasaindonesia  #sastra  #sastraindonesia  #mesintik  #art  #duit  #uang  #inflasi  #belanja  #PersianaGalih  #HerkaYanis  #beli  #jual  #pasar 
JUAL BELI
.
.
Mesin kasir berdecing | di pasar-pasar bau kencing | antrean bergeming | duit kini bersuara bising | jual beli harga dibanting
.
Di pertokoan | yang bermotif kulit macan | yang berdiri kokoh di persimpangan | orang-orang mengantre seperti korban pengungsian | dengan diskon sebagai umpan | mereka berbaris bergesekan
.
Mereka diteror iklan | tapi tak merasa jadi korban | padahal mereka telah goyah | mereka kalah .
.
Jakarta, 24 September 2017
.
.
Sajak : @persianagalih
Foto : @herkayanis
.
.
#puisi #pantun #sajak #syair #puisicinta #indonesia #bahasa #bahasaindonesia #sastra #sastraindonesia #mesintik #art #duit #uang #inflasi #belanja #PersianaGalih #HerkaYanis #beli #jual #pasar
JUAL BELI . . Mesin kasir berdecing | di pasar-pasar bau kencing | antrean bergeming | duit kini bersuara bising | jual beli harga dibanting . Di pertokoan | yang bermotif kulit macan | yang berdiri kokoh di persimpangan | orang-orang mengantre seperti korban pengungsian | dengan diskon sebagai umpan | mereka berbaris bergesekan . Mereka diteror iklan | tapi tak merasa jadi korban | padahal mereka telah goyah | mereka kalah . . Jakarta, 24 September 2017 . . Sajak : @persianagalih Foto : @herkayanis . . #puisi  #pantun  #sajak  #syair  #puisicinta  #indonesia  #bahasa  #bahasaindonesia  #sastra  #sastraindonesia  #mesintik  #art  #duit  #uang  #inflasi  #belanja  #PersianaGalih  #HerkaYanis  #beli  #jual  #pasar 
Tahukah anda dimana inflasi tertinggi dalam sejarah pernah terjadi? Adalah Zimbabwe, salah satu negara dunia ke tiga sekaligus negara termiskin di dunia ini pernah mengalami tingkat inflasi yang mencapai 98% per harinya pada awal abad ke 21. Karena inflasi yang terlampaui tinggi ini, penduduknya harus mengeluarkan uang sebanyak 300 miliar dollar Zimbabwe untuk mendapatkan sepotong roti saja. Pemerintahnya bahkan harus mengeluarkan uang kertas dengan pecahan 100 dollar triliun Zimbabwe dan menjadi denominasi tertinggi di dunia yang pernah dikeluarkan. (Source: keepo.me)
(Photo: voanews.com)

Bakso di sana harganya berapa ya... #uang #money #moneyteam #zimbabwe #inflasi #world #dunia #biggest #info #infotuyul #fact #facts #fakta #faktaunik #poor #government #pemerintah #crisis #krisis #denomination
Tahukah anda dimana inflasi tertinggi dalam sejarah pernah terjadi? Adalah Zimbabwe, salah satu negara dunia ke tiga sekaligus negara termiskin di dunia ini pernah mengalami tingkat inflasi yang mencapai 98% per harinya pada awal abad ke 21. Karena inflasi yang terlampaui tinggi ini, penduduknya harus mengeluarkan uang sebanyak 300 miliar dollar Zimbabwe untuk mendapatkan sepotong roti saja. Pemerintahnya bahkan harus mengeluarkan uang kertas dengan pecahan 100 dollar triliun Zimbabwe dan menjadi denominasi tertinggi di dunia yang pernah dikeluarkan. (Source: keepo.me) (Photo: voanews.com) Bakso di sana harganya berapa ya... #uang  #money  #moneyteam  #zimbabwe  #inflasi  #world  #dunia  #biggest  #info  #infotuyul  #fact  #facts  #fakta  #faktaunik  #poor  #government  #pemerintah  #crisis  #krisis  #denomination 
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍

Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘

Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita.

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal #jjcm #kkm #gigicantik
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍 Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘 Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita. Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal  #jjcm  #kkm  #gigicantik 
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍

Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘

Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita.

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal #jjcm #kkm #gigicantik
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍 Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘 Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita. Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal  #jjcm  #kkm  #gigicantik 
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍

Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘

Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita.

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal #jjcm #kkm #gigicantik
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍 Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘 Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita. Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal  #jjcm  #kkm  #gigicantik 
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍

Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘

Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita.

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal #jjcm #kkm #gigicantik
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍 Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘 Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita. Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal  #jjcm  #kkm  #gigicantik 
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍

Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘

Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita.

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal #jjcm #kkm #gigicantik
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍 Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘 Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita. Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal  #jjcm  #kkm  #gigicantik 
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍

Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘

Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita.

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal #jjcm #kkm #gigicantik
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍 Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘 Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita. Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal  #jjcm  #kkm  #gigicantik 
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍

Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘

Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita.

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal #jjcm #kkm #gigicantik
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍 Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘 Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita. Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal  #jjcm  #kkm  #gigicantik 
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍

Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘

Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita.

Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore
Follow @knp_mixstore

RM 58 Semenanjung Malaysia
RM 62 Sabah Sarawak

Postage FREE !

Klik aje 
http://www.wasap.my/60184057554

#gigiputih #blackmagicmalaysia #senyum #instagram #instagood #insta #sayajualmurah #sayajual #love #organikpemutihgigi #whiteningteethorganic #serbuksilapmata #facebook #malaysia #cantik #igers #pemutihgigiorganik #inflasi #murah #sihat #meleTOP #whatsup #charcoalteeh #charcoal #arangaktif #activatedcharcoal #jjcm #kkm #gigicantik
Black Magic Merupakan Activated Charcoal Yang Berkualiti Premium Yang Di Import Khas Dari Luar Negara Untuk Pengguna Di Malaysia. 😍 Activated Charcoal Tak Sama Ye Dengan Arang Yang Duk Bakar BBQ Ye Puan2 Dan Tuan2 Yang Dihormati Sekalian. 😘 Activated Charcoal Ni Diperbuat Daripada Coconut Shell Yang Berkualiti Premium Dan Sudah Melalui Beberapa Proses Untuk Menjadi Arang Aktif Yang Mampu Memberi Kesan Terbaik Buat Gigi Kita. Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore Follow @knp_mixstore RM 58 Semenanjung Malaysia RM 62 Sabah Sarawak Postage FREE ! Klik aje http://www.wasap.my/60184057554 #gigiputih  #blackmagicmalaysia  #senyum  #instagram  #instagood  #insta  #sayajualmurah  #sayajual  #love  #organikpemutihgigi  #whiteningteethorganic  #serbuksilapmata  #facebook  #malaysia  #cantik  #igers  #pemutihgigiorganik  #inflasi  #murah  #sihat  #meleTOP  #whatsup  #charcoalteeh  #charcoal  #arangaktif  #activatedcharcoal  #jjcm  #kkm  #gigicantik